Un an de la masacrul Hamas: mesaje de solidaritate cu Israelul și apeluri la pace

Ministrul de Externe francez Jean-Noel Barrot a vizitat luni memorialul din Kibbutz Reim, în sudul Israelului, unde militanții Hamas au ucis 350 de oameni la 7 octombrie 2023.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus luni că „inimile noastre sunt alături de comunitățile evreiești din întreaga lume” la prima aniversare a atacului terorist al grupului islamist palestinian Hamas împotriva Israelului.

„La această aniversare tragică, doresc să cinstesc memoria victimelor”, a spus ea într-o declarație scrisă, adăugând că UE „este alături de toți oamenii nevinovați ale căror vieți au fost distruse din temelii din acea zi fatidică”.

Atacul Hamas „a adus suferințe imense nu numai poporului Israelului, ci și palestinienilor nevinovați”, a mai spus șefa executivului UE.

Von der Leyen a reiterat în același mesaj apelul UE pentru o încetare imediată a focului în Gaza și pentru eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor.

De asemenea, ea a promis asistență financiară și ajutor umanitar pentru poporul palestinian și pentru Liban, unde Israelul a pornit mai recent al doilea război, împotriva milițiilor Hezbollah, sprijinite de Iran.

Incidentele antisemite sunt în creștere, a avertizat von der Leyen, promițând mai multe resurse pentru a aborda această problemă.

La 7 octombrie 2023, militanții Hamas, organizație considerată teroristă inclusiv de UE, au pătruns din Gaza în așezări din sudul Israelului, omorând 1.200 de oameni și luând ostatici.

În replică, Israelul a început o operațiune militară cu scopul declarat de a extirpa organizația Hamas. Potrivit bilanțurilor palestiniene, bombardamentele israeliene au ucis într-un an peste 40.000 de oameni din Gaza.

Luni, la prima aniversare a atacului Hamas, agențiile de presă au început să publice de la prima oră mesaje de solidaritate cu Israelul și cu evreii din lumea întreagă de la mulți șefi de stat și de guvern.

La Londra, premierul Keir Starmer a declarat că Marea Britanie „nu va șovăi în căutarea păcii” și a adus un omagiu victimelor celor uciși în urmă cu un an, spunând: „Suntem împreună pentru a ne aminti de viețile curmate cu atâta cruzime”.

Adunare comemorativă în centrul Berlinului, luni, 7 octombrie 2024.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a adus și el luni un omagiu victimelor atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

„Durerea rămâne, la fel de vie ca acum un an. Durerea poporului israelian. A noastră. Durerea umanității rănite”, a spus el într-o postare în limba engleză pe platforma de socializare X, postând și în ebraică și franceză.

Aniversarea atacului Hamas a prilejuit numeroase ceremonii de comemorare, inclusiv la Berlin, unde peste 1000 de activiști s-au adunat la Poarta Brandenburg, ca să cinstească memoria victimelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te