Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, cunoscut ca apropiat al președintelui Vladimir Putin, a cerut Comitetului de Investigații să verifice un raport al ziarului Fontanka despre recrutarea deținuților din penitenciare pentru a lupta în războiul lansat împotriva Ucrainei.
Compania Konkord, deținută de Prigojin, a declarat la 26 august că omul de afaceri, despre care se crede că conduce grupul paramilitar privat Wagner din Rusia, a cerut anchetatorilor să îi verifice pe autoarea reportajului, Ksenia Klocikova, și pe redactorul-șef al publicației Fontanka, Aleksandr Gorșkov, calificând textul despre recrutarea de către Wagner a deținuților din închisorile rusești drept „fals” și menit „să creeze o imagine negativă” a Rusiei și a liderilor săi.
### Vezi și... ### Londra afirmă că Rusia recrutează prin compania Wagner pușcăriași pentru războiul din UcrainaNici jurnalistul, nici ziarul nu au comentat despre posibilitatea inițierii acestei anchete.
În reportaj se relatează despre o mamă - a cărei identitate nu este dezvăluită din motive de siguranță - care încearcă să își găsească fiul, dispărut din închisoarea în care efectua o pedeapsă de doi ani pentru furt de mașini. În cele din urmă, a dat de urma fiului în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, controlată de Rusia.
Confruntându-se cu pierderi grele într-un război al cărui sfârșit poate fi la câteva luni sau ani distanță, guvernul președintelui rus Vladimir Putin și armata au luat numeroase măsuri pentru a susține recrutarea, fără a ordona, cel puțin pentru moment, o mobilizare generală care ar putea fi riscantă din punct de vedere politic. La 25 august, Putin a semnat un decret pentru a crește dimensiunea forțelor armate de la 1.902.000 la 2.039.758 de persoane.
Grupul Wagner nu a recunoscut până acum că a recrutat luptători printre pușcăriași, dar organizațiile pentru drepturile omului spun că au informații despre sute de cazuri în care deținuții ar fi fost atrași să lupte în Ucraina.
### Vezi și... ### Raport HRW: Rusia a comis crime de război în sudul ocupat al UcraineiLuna trecută, organizația pentru drepturile omului Gulagu.net, care monitorizează tratamentul deținuților din penitenciarele rusești, a informat că sute de bărbați dintr-o închisoare din regiunea Adighea, în Caucazul de Nord, s-ar fi înrolat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după o rundă de recrutare agresivă care a inclus promisiuni de reducere a pedepselor și o remunerație atrăgătoare.
La începutul acestei luni, , Olga Romanova, fondatoarea organizației „Rusia din spatele gratiilor” dedicată apărării drepturilor omului a declarat că programul nu se limitează la condamnați. Ea a spus că și suspecții din centrele de arest preventiv, unde se află cei care urmează să fie judecați, sunt recrutați pentru forțele armate.
La 26 august, ziarul online Meduza a informat că un deținut în vârstă de 44 de ani, Evgheni Ieriomenko, a fost înmormântat în regiunea nord-vestică Karelia. Mama și prietena lui Ieriomenko au declarat pentru Meduza că bărbatul, care ispășea o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru extorcare de fonduri și mai avea opt ani până la terminarea pedepsei, a fost recrutat în armata rusă în iunie și ucis în regiunea ucraineană Donețk, în iulie.
Autoritățile ucrainene au afirmat că Rusia a pierdut peste 46 200 de soldați și ofițeri de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie, în timp ce agențiile de informații occidentale au estimat că s-au înregistrat, cel mai probabil, peste 20 de mii de victime. Ministerul rus al Apărării a publicat ultima dată cifrele privind victimele la sfârșitul lunii martie, contabilizând 1351 de militari morți în lupte.
Comandantul-șef al Ucrainei, Valeri Zalujni, a declarat la începutul acestei săptămâni că aproape 9000 de soldați ucraineni au fost uciși de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu șase luni.
### Vezi și... ### Vladimir Putin a semnat un decret ce prevede mărirea efectivelor armatei ruse