Un avion de luptă F-16 s-a prăbușit în Ucraina

Avioane F-16

Un avion de vânătoare ucrainean F-16 a fost distrus luni, într-un accident, la doar câteva săptămâni după ce primele avioane de fabricație americană au sosit în Ucraina, a spus joi un oficial american. Știrea a fost confirmată la scurt timp de autoritățile militare ucrainene.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus într-o postare pe Telegram joi seară ca accidentul a avut loc în timpul atacurilor masive de luni ale Rusiei, cu rachete și drone, asupra Ucrainei, adăugând ca pilotul a murit.

Kievul spune că aparatele de luptă F-16 au fost folosite pentru a respinge atacul rusesc, doborând patru rachete de croazieră, dar la apropierii de o nouă țintă legătură cu un avion a fost pierduta.

„După cum sa dovedit mai târziu, avionul s-a prăbușit, pilotul a murit”, se arată în declarația Statului Major. O comisie specială ar investiga incidentul. Locul producerii acestuia nu a fost precizat.

Relatările inițiale arată că avionul nu a fost doborât de focul inamic, a spus și oficialul american care a fost sursa inițială a știrii.

Mai degrabă, accidentul a fost cel mai probabil rezultatul unei erori de pilotaj, a scris Wall Street Journal.

Ucraina a folosit avioanele F-16 pentru prima dată în luptă pentru a doborî rachete rusești în timpul atacurilor din această săptămână, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Vestea că unul dintre puținele avioane F-16 ale Ucrainei a fost distrus este o lovitură majoră pentru Kiev, care a pledat pentru avioane cu câteva luni înainte ca președintele american Joe Biden să dea în sfârșit undă verde țărilor europene să transfere aeronavele către Ucraina anul trecut.

Kievul speră că aeronavele vor aduce un avantaj pe câmpul de luptă forțelor sale, în special pentru a doborî rachetele rusești și pentru a ajuta la protejarea trupelor de pe linia frontului.

Dar sunt, de asemenea, vulnerabile la rachetele rusești de apărare aeriană și reprezintă o țintă de mare valoare pentru forțele Moscovei.

Cu contribuția Europei Libere România

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te