Bombardamentele ucid mai multe persoane în estul Ucrainei, în timp ce în vestul Rusiei se raportează atacuri cu drone

O dronă de atac ucraineană S-70 (fotografie de arhivă)

Bombardamentele rusești au ucis cinci civili ucraineni în ultimele 24 de ore în regiunile Donețk și Harkiv, au declarat oficialii, sâmbătă, 12 octombrie.  

În Donețk, trei persoane au fost ucise și opt au fost rănite, potrivit guvernatorului regional Vadym Filashkin.

În regiunea de nord-est a Harkovului, un bărbat de 38 de ani a fost ucis de bombardamentele rusești în Kozacha Lopan, iar un bărbat de 67 de ani a fost ucis în Kupeansk, au informat autoritățile regionale.

Trupele ruse au bombardat, de asemenea, zone populate din regiunea Herson, inclusiv orașul herson, a raportat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, adăugând că o unitate medicală, o clădire administrativă, un turn celular și clădiri rezidențiale au fost avariate în oraș.

Forțele ucrainene au eliberat Hersonul în noiembrie 2022, forțând trupele ruse să se retragă la est de râul Nipru, dar forțele Moscovei continuă să lovească orașul și regiunea înconjurătoare de peste râu, provocând victime și daune infrastructurii civile și energetice.

În sud-estul regiunii Zaporojie, două femei și o fetiță de 11 ani au fost rănite de bombardamentele rusești la începutul zilei de 12 octombrie, a declarat guvernatorul regional Ivan Fedorov.

Separat, forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât 24 din cele 28 de drone lansate de Rusia în regiunile Sumi, Poltava, Dnipropetrovsk, Mikolaiv și Herson.

Între timp, dronele ucrainene au atacat regiunile ruse Belgorod și Krasnodar, rănind trei persoane la începutul zilei de 12 octombrie, au declarat oficialii ruși.

Guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, a declarat pe Telegram că o femeie și doi bărbați răniți într-o lovitură asupra Ustinka au fost spitalizați în stare de gravitate medie.

În Krasnodar, trei case și un vehicul au fost distruse de dronele ucrainene, a declarat șeful regional Veniamin Kondratyev pe Telegram.

În zona ocupată de Rusia a regiunii Luhansk din estul Ucrainei, un depozit de combustibil a fost incendiat în Rovenki, au raportat canalele locale Telegram, postând un videoclip al presupusului incendiu.

Nu a existat o confirmare oficială a atacului de la Rovenki, care a fost al doilea după un atac asupra depozitului de combustibil în luna mai, care a ucis mai multe persoane.

Separat, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au doborât 17 drone deasupra Krasnodar, 12 deasupra Kursk, 2 deasupra Belgorod, în timp ce alte 16 au fost doborâte în largul coastei Mării Azov.

Ucraina, a cărei infrastructură a fost afectată de atacurile neîncetate ale dronelor și rachetelor rusești, care au provocat numeroase victime în rândul civililor, a recurs la rândul său, în ultima perioadă, la lovirea obiectivelor militare rusești - în principal depozite de combustibil - cu propriile drone.

Citește și: Zelenski a discutat despre „planul victoriei” cu mai mulți lideri europeni

Președintele Volodimir Zelenski, care a încheiat la 11 octombrie un turneu la principalii aliați europeni ai Ucrainei, a făcut presiuni pentru a obține aprobarea de a utiliza sisteme moderne de arme cu rază lungă de acțiune donate de Occident pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei - o solicitare care până în prezent a fost refuzată de majoritatea liderilor occidentali.

Zelenski a declarat, în timpul vizitei sale la Berlin din 11 octombrie, că este important ca aliații Ucrainei să nu își reducă asistența anul viitor.

Kievul se confruntă cu luni dificile în lupta sa pentru a opri avansul lent, dar continuu al Rusiei în est.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te