Un cartograf al clădirilor istorice deteriorate de război în Ucraina

Inginerul francez Emmanuel Durand examinează teritoriul unei stații de pompieri istorice în apropierea Bisericii celor Trei Sfinți din Harkov, avariată de bombardamentele rusești. Timp de două zile, Durand a construit o hartă 3D a acestui sit „surprinzător”, iar autoritățile locale l-au răsplătit cu o vizită privată la un muzeu din oraș. Această muncă de voluntariat îi aduce „multă bucurie”, a spus Durand agenției AFP, iar faptul că are o „soție foarte înțelegătoare” nu este de neglijat.

Cu ajutorul unei macarale, Durand își instalează scanerul lângă vechea stație de pompieri din Harkov, construită în 1887. „Scannerul înregistrează 500.000 de puncte pe secundă. Vom obține 10 milioane de puncte din această locație. Apoi ne vom schimba locația și vom face ocolul întregii clădiri, pe exterior și interior - un miliard de puncte în total”, explică Durand.

Durand colectează date printre ruinele stației de pompieri distruse din Harkov. Noile tehnologii sunt deosebit de utile pentru identificarea locurilor unde pot fi făcute lucrări de urgență pentru a stabiliza o structură. Durand este recunoscător ONG-ului ucrainean Heritage Emergency Response Initiative care l-a ajutat să poată lucra rapid și în siguranță în mai multe locuri din Ucraina.

După încheierea scanărilor, Durand va reconstitui structura prin mijloace digitale, aranjând toate datele pe un computer „ca într-un puzzle”. Rezultatul este o copie digitală impecabilă care poate fi rotită în orice direcție și examinată pe secțiuni, asigurând o precizie de cinci milimetri.

„Acest lucru ne permite să cartografiem clădirea pentru viitor, ne-ar putea ajuta să stabilim dacă elemente ale structurii s-au deplasat, fapt important din motive de siguranță, să vedem ce poate fi restaurat și ce nu. Este util și din punct de vedere istoric”, spune Durand.

Două zile de muncă au produs un număr mare de schițe ce vor fi examinate de o varietate de profesioniști, inclusiv arhitecți și ingineri, care pot identifica daunele în detaliu, dar și istorici, care vor obține astfel un model 3D de folosit în muzee pentru generațiile viitoare.
 

O vedere de sus a machetei digitale 3D a stației de pompieri istorice din Harkov. Poate fi rotită, mărită și examinată în detaliu milimetric.

O privire de aproape asupra daunelor cauzate stației istorice de pompieri din Harkov.

Pentru că este liber-profesionist, Durand poate să-și aleagă proiectele la care vrea să lucreze, cum a fost examinarea daunelor produse de explozia din portul din Beirut din 2020. „Este foarte important să captezi digital un tablou care nu o să mai existe, pentru că scena trebuie curățată în scopuri de acces (...). Lucrul pe care îl fac este pentru istorie, arhitectură, muzee și criminalistică și posibil pentru alte scopuri care apar datorită avansului tehnologic”, spune Durand.

Durand își folosește laserul 3D pentru a scana această biserică bombardată din regiunea Cernihov din Ucraina. Biserica a fost folosită ca bază de forțele ruse și a fost practic distrusă de armata ucraineană în luptele de recucerire a zonei.

 

„Când mi se spune mulțumesc, acest lucru îmi aduce o mare bucurie”, mărturisește Durand, vorbind despre faptul că își pune cunoștințele la dispoziția colegilor ucraineni, care se confruntă cu provocări enorme în activitatea lor.