Un cetățean moldovean, răpit de așa-zișii milițieni din stânga Nistrului

Un militar trece pe lângă statuia unui soldat, lângă sediul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Tiraspol.

Un militar trece pe lângă statuia unui soldat, lângă sediul Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Tiraspol.

Un cetățean moldovean, cu domiciliul în stânga Nistrului, a fost răpit joi, 6 februarie, din centrul Chișinăului, a anunțat Poliția. Presa scrie că ar fi fost răpit de așa-zișii milițieni de la Tiraspol. Procurorii au deschis un dosar penal pe acest caz.

În comunicatul emis în dimineața de vineri, 7 februarie, Poliția spune că s-a autosesizat imediat și a reținut 3 suspecți care au contribuit la răpirea persoanei respective, aceștia fiind în custodia organelor de drept.

Procuratura Generală a adăugat că suspecții au fost reținuți la postul vamal intern Rezina. Pe numele lor vor fi cerute mandate de arest preventiv pe 30 de zile.

Inspectoratul General al Poliției a mai spus că victima ar fi fost sechestrată sub acuzația unei presupuse infracțiuni de jaf sau tâlhărie comisă în stânga Nistrului.

Biroul politici de reintegrare nu a reacționat imediat, dar a confirmat cazul și a spus Europei Libere că organele de anchetă sunt „în proces de elucidare a cazului”.

Directorul programului „Drepturile Omului” al asociației Promo-LEX, Vadim Vieru a spus Europei Libere că nu este prima dată când se întâmplă astfel de cazuri, și a amintit despre răpirea lui Ghenadie Kuzmiciov și Oleg Filin.

„Continuarea practicilor de răpire este consecința directă a omisiunii de aplica legea eficient de către Procuratura Republicii Moldova în cauze similare. Ei au marea responsabilitate pentru această situație de impunitate”, a menționat avocatul.

Promo-LEX a solicitat Procuraturii Generală să investigheze prioritar acest caz, iar misiunilor diplomatice să monitorizeze îndeaproape acest caz.

„Promo-LEX califică răpirea cetățeanului Republicii Moldova de către structurile de facto de la Tiraspol drept un abuz inacceptabil, care a fost posibil inclusiv din cauza lipsei unei reacții ferme și a unei investigații prompte a faptelor similare anterioare”, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

Cazul s-a produs cu trei zile înaintea expirării ofertei Chișinăului și Bruxellesului de a cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană și după 10 februarie, dintr-un grant european de 60 milioane de euro, condiționat de „pași concreți” în domeniul drepturilor omului și libertăților fundamentale în stânga Nistrului.

Lista pașilor încă nu a fost convenită, însă politicienii de la Chișinăul au spus Europei Libere că își doresc în primul rând ca Tiraspolul să respecte dreptul la libera circulație și la libera exprimare.

„Dacă vreți să beneficiați de ajutorul UE, unde valorile, drepturile omului și libertățile sunt chintesența, fiți amabili și respectați-le”, a spus președintele parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul PAS.

Printre măsurile pe care le așteaptă, el a numit înlăturarea posturilor de control de la intrarea în regiunea transnistreană și eliberarea deținuților despre care organizații pentru drepturile omului spun că au fost întemnițați din motive politice

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te