Ministrul de interne german confirmă că atacurile de la Hanau au fost „atacuri teroriste, motivate rasist”

În memoria victimelor atacurilor de la Hanau - lîngă Frankfurt, 20 februarie 2020

Ministrul german de interne Horst Seehofer a precizat vineri că atacurile de la Hanau „sunt în mod clar un atac terorist motivat de rasism''.
Pe de altă parte, la București, ministerul de externe a confirmat că un cetăţean român a murit în atacurile xenofobe de miercuri, de la Hanau, din Germania. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat joi seară că repatrierea va fi asigurată prin fondul pentru situaţii de urgenţă iar ministerul a condamnat orice act de violență și manifestare xenofobă, relatează Agerpres.

Presa germană relatase joi că printre cele 9 victime ale s-ar afla imigranţi de origine turcă, bulgară, bosniacă şi română. Victimele aveau între 21 şi 44 de ani.

Miecuri seară , un bărbat de 43 de ani, Tobias R. a deschis focul în două Shisha-baruri, care erau frecventate în majoritate de imigranți sau descendenți ai imigranților. A ucis 9 persoane. Ulterior a fost găsit împușcat în apartamentul său alături de mama sa.

Înainte de a comite crimele și de a se sinucide, Tobias R. a postat pe rețelele sociale o serie de mesaje scrise și video cu un conținut profund rasist. Tobias R. a fost găsit de poliție împușcat, alături de mama sa, așa că numărul total al victimelor atacurilor de la Hanau este de 11.

### Vezi și... ### Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă seară la Berlin împotriva rasismului și xenofobiei

Joi seară în Germania, zeci de mii de persoane au participat la adunări comemorative în toată Germani în memoria victimelor de la Hanau, un atac cu motive rasiste.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel a avertizat că „otrava rasismului ” este puternică, în timp ce președintele Frank-Walter Steinmeier a declarat că „Germania se nu se lasă îngenunchiată”.