Un cineast iranian, împiedicat să plece la Festivalul de la Londra pentru că a susținut protestele

Regizorul Mani Haghighi

Un cineast iranian a declarat că autoritățile iraniene i-au interzis să călătorească la Festivalul de Film de la Londra din cauza sprijinului său pentru protestele declanșate de moartea în custodie a lui Mahsa Amini, pe care le-a numit un „mare moment istoric”.

„Am fost împiedicat de autoritățile iraniene să mă îmbarc în zborul meu spre Londra în data de [14 octombrie]", a declarat Mani Haghighi într-un mesaj video postat pe Twitter de către Institutul Britanic de Film (BFI).

Indignarea provocată de moartea lui Amini la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost arestată de poliția moralității din Teheran, a declanșat cel mai mare val de proteste de stradă și violențe înregistrat în țară în ultimii ani.

BFI spune că Haghighi trebuia să participe la Festivalul de Film de la Londra pentru cel mai recent film al său, Subtraction, dar autoritățile iraniene „i-au confiscat pașaportul și nu a putut pleca”.

În mesajul video, regizorul, scriitorul și actorul iranian în vârstă de 53 de ani a declarat că el crede că autoritățile l-au împiedicat să plece în străinătate pentru că a susținut protestele de stradă.