Anterior, s-a speculat că avionul Azerbaijan Airlines, care se îndrepta de la Baku la Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia, ar fi fost lovit de o rachetă de apărare aeriană înainte de a traversa Marea Caspică și de a se prăbuși lângă Aktau, Kazahstan, omorând 38 de pasageri și membri ai echipajului.
Deputatul Hikmat Babaoghlu a declarat pentru serviciul azer al Europei Libere într-un interviu din 27 decembrie că o astfel de explicație este cel mai probabil „cea mai apropiată de adevăr”.
„Aceasta este doar o posibilitate, dar una foarte puternică, iar observațiile și concluziile trase până acum susțin ideea că doborârea avionului este cea mai apropiată de adevăr”, a declarat el.
„În acest caz specific, incidentul implică avarierea avionului de linie al Azerbaidjanului pe teritoriul Federației Ruse, evenimentul care a provocat prăbușirea producându-se acolo. Prin urmare, nu există nicio îndoială că responsabilitatea revine Federației Ruse. În cazul în care aceste ipoteze sunt corecte, responsabilitatea revine, fără îndoială, Rusiei”, a adăugat el.
Experții kazahi au sosit la 27 decembrie pentru a examina locul prăbușirii și cutia neagră a avionului de pasageri al companiei Azerbaidjan Airlines, în timp ce speculațiile - și dovezile - creșteau, sugerând că o rachetă rusească de apărare aeriană ar fi lovit din greșeală aeronava.
Chiar dacă ancheta se intensifică, țările cu victime la bordul avionului - Azerbaidjan, Kazahstan, Rusia și Kârgâzstan - continuă să își plângă morții și să trateze răniții în urma prăbușirii avionului Embraer 190.
Un zbor al Azerbaijan Airlines cu destinația Mineralnîe Vodî, un oraș balnear din Rusia, a decolat de la Baku la 27 decembrie, dar a făcut brusc cale întoarsă după ce a primit o notificare de informare a zborului conform căreia spațiul aerian rusesc pe care urma să îl traverseze era închis.
Azerbaijan Airlines a declarat ulterior că suspendă zborurile către mai multe orașe rusești, inclusiv Mineralnîe Vodî, Soci, Volgograd, Ufa, Samara, Groznîi și Mahacikala.
În jurul tragediei au apărut speculații, unii experți indicând găurile observate în coada avionului ca un posibil semn că acesta ar fi putut fi atacat de sisteme rusești de apărare aeriană angajate în contracararea atacurilor dronelor ucrainene.
Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat agențiilor de presă că există semne că un sistem antiaerian rusesc ar fi putut lovi avionul, dar nu a furnizat alte detalii.
Dovezile, care nu au fost încă coroborate de autorități, includ imagini din interiorul avionului înainte de prăbușire, imagini ale secțiunii cozii cu găuri a avionului după prăbușire, comentariile unui supraviețuitor și relatări care indică un presupus atac cu dronă în jurul orei în care avionul ar fi încercat să aterizeze la Groznîi.
Reuters a citat o sursă azeră familiarizată cu ancheta, care a declarat că rezultatele indică faptul că avionul a fost lovit de un sistem de apărare aeriană Panțîr-S, un sistem autopropulsat de tunuri antiaeriene și rachete proiectat de Rusia.
Nu a fost imediat clar unde va fi examinată cutia neagră. Procesul poate fi extrem de tehnic și nu toate țările dispun de resursele necesare pentru a întreprinde o astfel de activitate. Gulag Aslanli, un lider al mișcării de opoziție Musavat din Azerbaidjan, a declarat pentru RFE/RL că este nevoie de o comisie internațională care să investigheze incidentul.
„Rusia nu poate fi lăsată acolo”, a spus el. „Dacă cutia neagră va fi dusă în Rusia și examinată acolo, voi privi rezultatul cu suspiciune.” Oficialii au declarat că, de obicei, este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a evalua complet o cutie neagră, deși diverse condiții pot modifica acest interval de timp.
Comentând informațiile neconfirmate potrivit cărora avionul ar fi fost doborât de o rachetă, președintele Senatului din Kazahstan, Maulen Ashimbaev, a declarat că, până când ancheta nu va fi finalizată, „este imposibil” de spus ce ar fi putut deteriora aeronava.
„Adevărați experți analizează toate acestea și vor trage propriile lor concluzii. Nici Kazahstanul, nici Rusia și nici Azerbaidjanul, desigur, nu sunt interesate să ascundă informații, așa că acestea vor fi făcute publice,” a spus Ashimbaev.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut un comentariu similar, reiterând poziția anterioară a Moscovei cu privire la incidentul mortal.
„O anchetă este în curs de desfășurare, iar până la concluziile anchetei, nu considerăm că avem dreptul să facem vreun comentariu și nu o vom face,” a declarat Peskov reporterilor, pe 27 decembrie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te