Un deputat socialist a lansat o carte care atacă dur societatea civilă din R. Moldova

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea

Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea a lansat în cartea sa, intitulată: „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”, un atac dur la adresa societăţii civile din Moldova. Deputatul socialist acuza cele mai prestigioase organizaţii neguvernamentale ale Moldovei că ar fi plătite „pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții”, informează agenția IPN.

Autorul a analizat mai multe organizaţii neguvernamentale importante ale societăţii civile din Moldova: Fundația Europeană pentru Democrație, National Endowment for Democracy, Fundația Soros și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia pentru Democraţie Participativă Adept, Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice, Centrul de informaţii Genderdoc-M, Transparency International, Institutul pentru Politici si Reforme Europene, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Promo-LEX.

În replică, directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, condamnă atacurile pe care le consideră „caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte și autoritare”. „Ele trebuie oprite imediat de autorități naționale competente”, a spus Groza.

Pentru directorul executiv al centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor: „Atacurile asupra societății civile sunt specifice regimurilor nedemocratice, corupte și autoritare, pentru care este incomodă o societate civilă independentă și vibrantă. Anume în aceasta direcție se îndreaptă țara”.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a scris pe Facebook că, în opinia sa; „Doar hoții și tiranii luptă cu ONG-urile”.

Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, cartea lansată de către unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor din Moldova, Bogdan Țîrdea, este un fals și o manipulare „prin care se încearcă distragerea atenției publice de la probleme foarte grave și acuzații grave care sunt lansate în adresa unor candidați spre, vezi Doamne, activitatea asociațiilor obștești, care, regretă Bogdan Țîrdea, nu sunt asociate agenților străini, așa cum se întâmplă în Rusia”, considera Petru Macovei, citat de agenția IPN.