Un deputat ucrainean acuzat că a bătut un polițist la Odesa și un soldat la Kiev a fugit din țară prin Moldova

Autoritățile moldovene au confirmat că deputatul ucrainean Artem Dmitruk a trecut prin R. Moldova la 24 august, venind din propria lui țară și plecând cu avionul spre Italia.

Structurile de forță moldovene au declarat agenției de presă moldovene IPN că nu l-au oprit pe fugar întrucât nu exista vreun mandat de arestare pe numele acestuia.

Între timp, în Ucraina autoritățile i-au făcut deputatului dosar pentru mai multe acuzații, inclusiv pentru ieșirea ilegală din țară.

Presa de la Kiev relatează că Dmitruk, un deputat independent controversat, a fost implicat în două incidente separate cu membri ai structurilor de forță din țara lui. La Odesa, el și niște complici au rănit ușor un polițist, în cursul unei dispute, iar deputatul a încercat să-i ia arma. În alt incident, la Kiev, deputatul s-a certat cu un soldat, pe care l-a lovit de câteva ori în cap.

Nu este limpede când anume au avut loc altercațiile.

Într-o postare pe Telegram înaintea fugii din țară, pe 24 august, deputatul a spus că poliția i-a percheziționat camera de hotel de la Kiev, ca și apartamentul din Odesa. Fără să prezinte vreo dovadă, Dmitruk a spus că acțiunile împotriva sa ar fi motivate politic, anume pentru că ar fi avut în trecut vederi pro-ruse, și pentru că a sprijinit biserica ucraineană subordonată Patriarhiei ruse. Aceasta a fost practic interzisă printr-o lege adoptată de Radă săptămâna trecută.

Ziarul Kyiv Independent a relatat că Dmitruk a fost ales deputat din partea Odesei în 2019, alăturându-se apoi partidului lui Volodimir Zelenski, Servitorul Poporului, din care a fost ulterior exclus.

El s-a remarcat prin luări de poziție pro-rusești în Rada Supremă, ca și prin faptul că a plătit cauțiune pentru un preot pro-rus acuzat de servicii făcute Rusiei. Deputatul a participat, de asemenea, la o ceremonie în onoarea unor separatiști pro-ruși care au murit în timpul Euromaidanului, la Odesa, în mai 2014. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te