Un dispozitiv medical costisitor s-a defectat la nici jumătate de an de exploatare 

Aparatul radiologic de la Institutul de Medicină Urgentă care s-a defectat.

Un aparat radiologic digital de la Institutul de Medicină Urgentă s-a defectat la nici jumătate de an de când a fost pus în funcțiune. Dispozitivul medical de producție italiană costă circa 3 milioane de lei (peste 155.000 de euro) și a fost procurat din bani publici.  

Aparatul radiologic a fost cumpărat, pe lângă alte dispozitive medicale, pentru unitatea de primiri urgente a Institutului de Medicină Urgentă, care a fost inaugurată în mai 2023.

Potrivit directoarei interimare a instituției, Diana Manea, defecțiunea a fost raportată către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

„Conform protocolului, noi trebuie să anunțăm Agenția Medicamentului, care urmează să vină la noi cu o comisie și să investigheze problema. Nu știm ce se va întâmpla mai departe, dar există un termen de garanție a dispozitivului și vom vedea cum va fi soluționată problema”, a declarat Europei Libere managera.

Statul vrea să cumpere alte 12 astfel de aparate pentru spitalele raionale. O licitație în acest sens este în derulare, valoarea totală a achiziției fiind de 36 de milioane de lei. Achiziția este realizată de Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

### Vezi și... ### Dispozitive medicale de milioane stau cu anii în depozite