Un fost comandant al companiei Wagner a cerut azil în Norvegia

Deschiderea expoziției „PMC Wagner” la Sankt Petersburg. Imagini din timpul războiului din Ucraina

Un fost comandant al grupului de mercenari Wagner (Vagner) din Rusia, care a luptat în Ucraina, a cerut azil în Norvegia, după ce a dezertat pentru că se temea că-și va pierde viața.

Andrei Medvedev, care s-a alăturat grupului pe 6 iulie 2022 cu un contract de patru luni, a declarat într-o înregistrare video postată de grupul de apărare a drepturilor Gulagu.net că a trecut granița cu Norvegia înainte de a fi reținut de poliția norvegiană.

Medvedev a rămas orfan de ambii părinți, s-a înrolat în armata rusă și a făcut închisoare înainte de a se alătura grupului Wagner.

El susține că a părăsit această grupare după ce a asistat la uciderea unor dezertori capturați de Wagner. „Mi-e teamă să nu mor torturat”, i-a spus Medvedev lui Vladimir Osecikin, fondatorul grupului de apărare a drepturilor Gulagu.net. Acesta afirmă că l-a ajutat pe Medvedev să părăsească Rusia după ce Medvedev s-a adresat grupului temându-se pentru viața sa.

### Vezi și... ### Dispute tot mai intense între liderul mercenarilor Vagner și șefii armatei ruse

Medvedev a făcut aceste declarații din Oslo. El spune că a trecut granița, sărind gardul de sârmă ghimpată de la graniță și ferindu-se de o patrulă de frontieră cu câini. El spune că i-a auzit pe grăniceri trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și traversa fâșia subțire de gheață către Norvegia.

Evgheni Prigojin, care a fondat Wagner, a admis că Medvedev lucra pentru grupul Wagner, într-o unitate norvegiană, dar că a „maltratat prizonieri”.

„Aveți grijă, este foarte periculos”, a spus Prigojin într-o declarație publicată de purtătoarea sa de cuvânt. În declarație, Prigojin nu s-a referit la afirmațiile lui Medvedev referitoare la asasinarea sau maltratarea prizonierilor.

Asasinat cu barosul

În dialogul cu cei de la site-ul Gulagu, Medvedev susține că a fost nemulțumit pentru că grupul Wagner i-a prelungit contractul în mod repetat, fără consimțământul său. S-a decis să fugă după ce a fost martor la uciderea și maltratarea deținuților ruși aduși pe front de Wagner.

Medvedev afirmă că pierderile au fost foarte mari după ce Wagner a început să trimită un număr mare de deținuți pe front, în a doua jumătate a anului 2022. Serviciul de securitate internă al lui Wagner le administra pedepse extreme dezertorilor sau celor care nu dădeau randament în luptă, a spus Medvedev.

El a spus că bărbatul care a apărut în noiembrie într-un clip video executat cu un baros făcuse parte din unitatea sa.

Declarația companiei Wagner nu s-a referit la relatările lui Medvedev privind pedepsele și pierderile de pe câmpul de luptă sau că i-a fost prelungit contractul, în mod repetat și fără consimțământ.

Prigojin spune doar că grupul său este o forță de luptă eficientă deoarece a acumulat o experiență vastă pe câmpul de luptă, este bine aprovizionat, are un sistem de comandă meritocratic în care toți pot contribui și „cea mai severă disciplină”.

### Vezi și... ### Ascensiunea lui Prigojin: „Bucătarul lui Putin”, în lumina reflectoarelor