Un fost ministru al Apărării și vicepreședintele ALDE și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale

Valeriu Pleșca (stânga) și Ștefan Savițchi vor fi susținuți în calitate de candidați la prezidențiale de PSDE și, respectiv, ALDE.

Partidul Social Democrat European a anunțat miercuri, 31 iulie, că va susține la prezidențiale candidatura fostului ministru al Apărării, Valeriu Pleșca. Cu o zi mai devreme, a anunțat că va candida și vicepreședintele partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Ștefan Savițchi.

Președintele PSDE, Ion Sula, a făcut anunțul la o conferință de presă, pe 31 iulie, alături de ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca, candidatul desemnat de Biroul Permanent, deși nu este membru al formațiunii.

„Sunt ferm convins că pot, cunosc și sunt responsabil de ceea ce spun și ceea ce îmi asum. Atât eu, cât și Partidul Social Democrat European, vom ajunge în acest scrutin să învingem și să întărim parcursul țării noastre în spațiul european”, a spus Pleșca, care a fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste.

Anunțul vine după ce, la 19 iulie, PSDE declara că îl va propune drept candidat la prezidențiale pe fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic. Însă acesta a refuzat să accepte oferta.

Decizia PSDE de a-l propune candidat pe Valeriu Pleșca a fost criticată de vicepreședintele formațiunii, Eremei Priseajniuc. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, el a criticat „promovarea unui candidat din afara partidului” și modul în care s-a luat decizia.

„În acest context, urmează să iau o decizie referitoare la activitatea mea de vicepreședinte și membru de partid”, a anunțat vicepreședintele PSDE.

Un alt politician care și-a anunțat candidatura la prezidențiale este vicepreședintele partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Ștefan Savițchi. Formațiunea este condusă de fosta deputată, Arina Spătaru.

Politicianul a făcut anunțul marți, 30 iulie, la un briefing de presă, precizând însă că va candida ca independent. Savițchi a criticat politicile actualei guvernări și a spus că mesajul său principal către „toate naționalitățile din R. Moldova” este unul de unitate.

Până în prezent, 14 persoane și-au anunțat intenția de a participa la prezidențialele din toamnă. Este vorba despre președinta în funcție, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi; liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, sprijinit de Partidul Socialiștilor; fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah; fosta jurnalistă, Natalia Morari; fostul premier, Vasile Tarlev; doctorul în drept, Alexandru Arseni; fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea R. Moldova la UE vor avea loc în aceeași zi, pe 20 octombrie 2024.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te