Femei, viață, libertate”
Într-o foarte rară luare de poziție publică, fostul președinte moderat al Iranului Mohammad Hatami, de 79 de ani, a avut cuvinte de laudă la adresa demonstranților anti-guvernamentali și a cerut autorităților să țină seama de revendicările lor „până nu e prea târziu”, relatează BBC.
Hatami a mai spus că „frumoasa lozincă” a protestatarilor „femei, viață, libertate” arată că societatea iraniană se îndreaptă spre un viitor mai bun. El a criticat de asemenea arestările operate în rândul studenților de către forțele de securitate. Mohammad Hatami a făcut aceste remarci într-o declarație cu ocazia Zilei studenților care se marchează miercuri.
### Vezi și... ### Iran | Misiunea poliției moralității s-a încheiat, dar se caută noi metode pentru a aplica legea hijabuluiStudenții, continuă BBC, s-au aflat în primele rânduri ale demonstrațiilor care început la mijlocul lui septembrie, după moartea în arestul poliției de moravuri a studentei de 22 de ani Mahsa Amini, care fusese reținută pentru că nu purta în mod corespunzător hijabul, voalul islamic obligatoriu pentru femei
Protestele conduse de femei s-au răspândit în mai mult de 150 de orașe iraniene și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale țării, sunt considerate cele mai serioase provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979.
Conducerea Iranului, inclusiv președintele conservator Ebrahim Raisi a spus despre aceste demonstrații că sunt „revolte” instigate de inamicii străini ai țării și a ordonat forțelor de securitate să se „ocupe decisiv” de ele.
„N-ar trebui ca libertatea și securitatea să fie puse una contra alteia”
Până acum, cel puțin 473 de protestatari au fost uciși, 18.215 au fost arestați, între care 586 de studenți, potrivit Agenției de presă pentru drepturile omului HRANA, care a raportat și 61 de decese în rândul forțelor de securitate.
### Vezi și... ### Trei zile de demonstrații anti-guvernamentale și greve naționale în IranMohammad Hatami, care a fost președinte pentru două mandate între 1997 și 2005, a lăudat în declarația sa ceea ce el a numit „implicarea poate fără precedent” a studenților și profesorilor în aceste proteste și a criticat pedepsele și restricțiile la care au fost supuși pentru asta.
„N-ar trebui ca libertatea și securitatea să fie puse una contra alteia, și drept rezultat libertatea să fie călcată în picioare sub pretextul menținerii securității, sau securitatea să fie ignorată în numele libertății”, a spus Hatami.
Cinci protestatari condamnați la moarte, și alți 11 la închisoare grea
Adresându-se direct guvernului lui Ebrahim Raisim, fostul președinte iranian a spus: „Le sfătuiesc pe oficialități să aprecieze această prezență [a demonstranților] și în loc să-i abordeze injust, să le întindă mâna și cu ajutorul lor să recunoască aspectele greșite ale guvernării și să înainteze spre buna guvernare înainte ca să fie prea târziu”.
Într-o evoluție separată, ministerul iranian de Justiție a anunțat că cinci protestatari au fost condamnați la moarte după ce au fost găsiți vinovați de „corupție a Pământului”.
### Vezi și... ### Iran: colaborarea cu instituții străine ar putea fi pedepsită cu moarteaInculpații, nenumiți, au fost acuzați de uciderea unui membru al grupării paramilitare Basij la Karaj, la vest de Teheran pe 3 noiembrie, în timpul demonstrațiilor care marcau 40 de zile de la lui Hadis Najjafi, o tânără care a devenit un simbol al demonstrațiilor neguvernamentale.
Alți 11 inculpați, între care trei copii, au fost condamnați la cu ani grei de închisoare pentru „rolul lor în revolte”, potrivi ministerului Justiției de la Teheran.
„Acești oameni au fost condamnați în procese incorecte cu scopul de a răspândi frica și de a-i face pe oameni să oprească demonstrațiile”, a declarat pentru France Presse directorul Human Rights Iran, Mahmud Amiri-Moghaddam.