Un francez, un american și un austriac au câștigat Nobelul pentru fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat pe 4 octombrie francezului Alain Aspect, americanului John Clauser și austriacului Anton Zeilinger pentru descoperiri în domeniul mecanicii cuantice.

Trioul a primit premiul „pentru experimentele cu fotoni cuplați cuantic, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul în știința informației cuantice”, a precizat într-un comunicat comitetul care a acordat premiul.

Premiul vechi, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (902.315 dolari), este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe.

Fizica este al doilea Premiu Nobel acordat în această săptămână, după ce geneticianul suedez Svante Paabo a primit premiul pentru Fiziologie sau Medicină pe 3 octombrie.

Pe 5 octombrie va fi anunțat Premiul Nobel pentru chimie, în timp ce pe 6 și 7 octombrie, academia va anunța laureații pentru literatură și, respectiv, pentru pace.

La final, premiul pentru economie va fi anunțat la 10 octombrie, deși nu este prevăzut în testamentul final al inițiatorului premiului, Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Premiile vor fi decernate la comemorarea morții lui Nobel, la 10 decembrie.