Un general rus cunoscut pentru tactici nemiloase cu civilii, numit la comanda războiului din Ucraina

Aleksandr Dvornikov, comandantul forțelor ruse din districtul militar de sud.

Statele Unite spun că Rusia a numit un nou general al comanda războiului său în Ucraina, schimbându-și strategia în urma eșecurilor inițiale.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus într-un interviu pentru CNN că noul comandant rus este generalul Aleksandr Dvornikov, care conduce forțele ruse în districtul militar de sud.

Rusia a suferit pierderi mari de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, fără să fi cucerit vreun oraș mare sau capitala Kiev.

La începutul acestei luni, Rusia a anunțat că-și retrage trupele care au atacat Ucraina din nord, iar Kievul și aliații occidentali spun că trupele ruse sunt regrupate pentru o ofensivă în estul Ucrainei.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Pregătiri pentru o „luptă decisivă” în est

În vârstă de 60 de ani, Dvornikov a servit în Cecenia în anii 1990, iar în 2015 a devenit primul comandant rus care a condus operațiuni militare în Siria, unde Rusia a bombardat cartiere civile. Președintele rus Vladimir Putin l-a decorat cu medalia de Erou al Rusiei, una dintre cele mai înalte distincții ruse.

Din 2016, Dvornikov supraveghează districtul militar de sud, care include Crimeea, peninsula ucraineană ocupată de Rusia în 2014.

Generalul american în retragere, Mark Hertling, a declarat pentru CNN că Dvornikov este un comandat militar care s-a remarcat prin operațiuni în care există numeroase atacuri asupra civililor. Hertling crede că Dvornikov va fi presat să obțină „succes” până pe 9 mai, când Rusia marchează cu parade militare Ziua Victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial.

### Vezi și... ### O nouă groapă comună lângă Kiev | Pregătiri de atac în estul Ucrainei

Numirea nouă are loc în timp ce forțele ruse au intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene din estul țării, distrugând între altele un aeroport din orașul Dnipro, pe 10 aprilie.

În interviul de la CNN, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina cu arme.