Un general rus responsabil de cadre la Ministerul Apărării a fost reținut

Generalul Iuri Kuznețov

Generalul rus Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal din cadrul Ministerului rus al Apărării, a fost reținut pentru luare de mită, a anunțat Comitetul rus de anchetă.

Kuznețov a fost reținut în calitate de suspect într-un dosar penal sub acuzația de luare de mită în proporții deosebit de mari.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2021-2023, când era șef al Direcției a 8-a a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Kuznețov ar fi primit „mită de la reprezentanți ai unor structuri comerciale pentru anumite acțiuni în favoarea acestora”.

Purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigații din Rusia, Svetlana Petrenko, a declarat că, în urma perchezițiilor la domiciliu au fost găsite și confiscate mijloace bănești - ruble și valută străină - în valoare de peste 100 de milioane de ruble, monede de aur, ceasuri de colecție și obiecte de lux.

La cererea anchetei, un tribunal a dispus arestarea preventivă a generalului.

Din 2010 până în 2023, Kuznețov a fost șef al Direcției a 8-a a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse. Această structură se ocupă de serviciile de protecție a secretului de stat din cadrul Ministerului Apărării, inclusiv de comunicațiile speciale, criptare și cenzura militară.

În mai 2023, Kuznetsov a fost numit șef al Direcției principale de personal a Ministerului rus al Apărării. Înainte de aceasta, el „a ocupat diverse funcții în cadrul serviciului secret de protecție a statului”.

Luna trecută, în ministerul rus al Apărării au început remanieri importante, după un alt caz răsunător de corupție. Pe 23 aprilie, Comitetul de anchetă a raportat reținerea generalului Timur Ivanov, viceministrul apărării, suspectat de luare de mită. Ivanov era responsabil de complexul de construcții militare. Ivanov a fost plasat în arest până pe 23 iunie, la cererea anchetei.

Pe 12 mai, a fost anunțată oficial demiterea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării. El a fost numit în funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, înlocuindu-l pe Nikolai Patrușev.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te