Un georgian arestat la Chișinău a fost inculpat la New York pentru instigare la atacuri neonaziste

Fotografie publicată de Poliția de Frontieră moldoveană pe 8 iulie, înfățișând arestarea a doi cetățeni georgieni pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Un cetățean georgian de 21 de ani, reținut pe aeroportul din Chișinău la începutul lunii, a fost inculpat de un juriu federal în Statele Unite sub acuzația că planifica atacuri în masă și crime motivate de ură împotriva comunității evreiești și altor minorități etnice, la New York. 

Departamentul american al Justiției a spus la 17 iulie că Michail Chkhikvishvili a plănuit anul trecut un atac care să producă victime în masă la New York prin distribuirea de bomboane otrăvite copiilor evrei și din alte comunități etnice, în cartierul Brooklin, în preajma Anului Nou, inclusiv cu ajutorul unui individ deghizat în Santa Claus.

Într-un comunicat, se mai spune că Chkhikvishvili susține „supremația rasei albe” și este lider al unui grup extremist violent, cunoscut sub numele de Maniac Murder Cult (Cultul Ucigașilor Maniaci). Ar fi cunoscut și cu porecla de „Măcelarul” sau „Comandantul Măcelar”.

Potrivit comunicatului, acest cult „împărtășește o ideologie neonazistă” și are ca scop „incitarea la crime violente împotriva minorităților rasiale”, a comunităților evreiești și altor grupuri pe care le consideră „nedorite”, prin metode teroriste și violente, pentru a perturba ordinea publică și a induce haosul și frica. „Cultul” are membri în SUA și în alte țări.

Pe 8 iulie, Poliția de Frontieră moldoveană a spus că agenții Serviciului de Informații și Securitate au arestat doi cetățeni georgieni, în vârstă de 19 și 20 de ani, inclusiv unul suspectat de terorism și căutat de Statele Unite și Interpol, care au ajuns la Chișinău cu un zbor de la Istanbul. Poliția a difuzat imagini ale operațiunii de reținere.

Comunicatul moldovean nu precizează identitatea celor doi, dar spune că agenții de securitate și polițiștii au descoperit asupra lor „documente care confirmă pregătirea în centre specializate de antrenament militar, precum și materiale multimedia cu conținut de natură teroristă”.

Georgianul căutat prin Interpol a fost plasat într-un izolator de detenție preventivă, în timp ce cel de-al doilea cetățean georgian a fost declarat persoană inadmisibilă pe teritoriul Republicii Moldova și a fost întors înapoi în Turcia, se mai spune în comunicat.

Potrivit documentelor anchetei din Statele Unite, Chkhikvishvili a încercat anul trecut să recruteze un complice pentru atacul plănuit la New York, care trebuia să fie mai mare decât masacrul comis de Anders Breivik în 2011, în Norvegia, în care au fost ucise 77 de persoane.

Dar complicele pe care încerca să-l recruteze online era agent FBI sub acoperire. Suspectul i-a furnizat agentului sub acoperire un plan detaliat și instrucțiuni pentru fabricarea otrăvurilor.

„Planul includea distribuirea de bomboane otrăvite de către o persoană deghizată în Moș Crăciun copiilor și minorităților rasiale la o școală evreiască din Brooklyn,” se arată în comunicatul Departamentului Justiției din SUA.

Suspectul călătorise în trecut în Brooklin la bunica sa pe linie paternă.

Inculpat in baza a patru capete de acuzare, dacă va fi găsit vinovat riscă o pedeapsă cumulativă de 50 de ani de închisoare pentru incitare la comiterea de acte violente, distribuirea de informații privind fabricarea de explozibili, precum și pentru conspirație și distribuirea de informații amenințătoare.

Nu este limpede dacă suspectul se mai afla la Chișinău sau a fost predat Statelor Unite.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te