Avocatul Valeriu Pleșca a declarat pentru TV8 că dosarele care au fost judecate cu grave încălcări de procedură trebuie rejudecate, iar cele care se află la etapa de urmărire penală trebuie investigate de un procuror independent.
Your browser doesn’t support HTML5
„În caz contrar, Alexandr Stoianoglo s-ar alinia grupului de procurori care, spre exemplu, în dosarul furtul miliardului a mușamalizat acest dosar timp de 5 ani și nu a găsit niciun ban din miliardul furat, în esență. Pornirea dumnealui este salutabilă”, a menționat apărătorul. La rândul său, avocatul Eduard Rudenco este de părere că cei care au pornit dosarele motivate politic, tot ei trebuie să le închidă, deoarece procurorii știu foarte bine care dosare sunt cu tentă politică.
Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, care susține că neînțelegerile dintre Chișinău și Tiraspol demonstrează încă o dată că nu există premisele necesare pentru a aștepta impulsionarea negocierilor în vederea identificării unei soluții a conflictului transnistrean. „Nu există premise obiective pentru un progres real în ceea ce privește reglementarea politică a conflictului. Acest lucru este cauzat de faptul că poziția Moscovei rămâne neschimbată. În aceste condiții, Republica Moldova sau cedează din interesul său fundamental, sau va fi nevoită să continue această perioadă de lipsă de progres în reglementare”, a precizat Anatol Țăranu.
George Damian scrie pentru MoldNova că zilele astea aliații Maia Sandu și Andrei Năstase se atacă în declarații, dând semne din ce în ce mai clare că blocul ACUM alcătuit din partidele lor se cam duce de râpă. Autorul precizează că motive de ceartă sunt destule: Andrei Năstase a pierdut alegerile pentru primăria Chișinăului în fața socialistului Ion Ceban, Maia Sandu a declanșat o criză care a debarcat blocul ACUM de la guvernare. Damian scrie că din tot amestecul ăsta de confuzie și lipsuri doctrinare rămâne un ghiocel pricăjit: 34% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România. „Un bazin electoral zdravăn pe care nimeni nu îl poate exploata”, precizează autorul.
Presa scrisă regională: încotro? – se întreabă Lucia Bacalu-Jardan, fondatoarea ziarului „Expresul”, Ungheni, într-un comentariu publicat pe portalul Media-Azi. Începând cu noul an, 2020, nu vor mai apărea în variantă print „Jurnal de Chișinău” și „SP” (Bălți), două ziare importante, ambele membre ale Asociației Presei Independente din Republica Moldova, scrie autoarea.
Este foarte probabil ca, în anii ce urmează, să renunțe la edițiile print și alte publicații periodice din Republica Moldova, consideră ea.
„Tirajele scad încontinuu și, deocamdată, nimic și nimeni nu poate opri această tendință”, afirmă Lucia Bacalu-Jardan. Ea explică asta prin faptul că oamenii nu mai vor să se aboneze la ziare și reviste cum o făceau altădată și că toate sondajele arată că principalele surse de informare pentru cetățenii Republicii Moldova sunt posturile de televiziune și Internetul. În opinia ei, dacă această tendință se va menține, riscăm să rămânem cu foarte și foarte puține ziare în variantă print.
„Vor rezista doar ziarele ce vor reuși să obțină granturi și finanțări externe, precum și cele de partid”, conchide autoarea.
IPN îl citează pe Eduard Volcov care a remarcat că responsabilii de problema animalelor fără stăpân lansează în spațiul public informații false despre situația reală a acestora. El afirmă că pe parcursul ultimilor zece ani, „Autosalubritate” în cel mai barbar mod s-a implicat în rezolvarea problemei: animalele erau omorâte, iar alteori erau îngropate de vii. Eduard Volcov a mai spus că banii alocați Regiei „Autosalubritate” pentru prinderea și întreținerea animalelor au fost folosiți în scopuri personale.
Activistul mai spune că șefii de la „Autosalubritate” mint când spun că în oraș sunt 20 de mii de câini fără stăpân. Conform estimărilor sale, în stradă sunt nu mai mult de patru mii de patrupezi, majoritatea fiind pașnici.
Tot IPN scrie că procesul de reformare a țării se face nu pentru UE, ci pentru cetățeni și țară. O spune Dirk Wiese, membru al Bundestagului german, coordonator privind cooperarea inter-societală cu Rusia, Asia Centrală și statele Parteneriatului Estic din partea guvernului german.
El a declarat că în viitorii ani, Republica Federală vrea să pună accentul pe dezvoltarea economică a Moldovei, pe susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a femeilor în afaceri. „Noi spunem foarte clar că noi sprijinim foarte mult ideea de sprijin financiar din partea UE, FMI, Băncii Mondiale. Puteți face multiple reforme pe hârtie, dar avem nevoie și de rezultate”, a declarat oficialul german.
Lidia Ceban scrie pentru portalul Noi.md o serie de articole dedicate sănătății mintale. Autoarea menționează că după ce a ales calea europeană de dezvoltare, RM a început să promoveze activ reforme în diverse ramuri și sfere, inclusiv în medicină și sistemul de sănătate mintală.
Ceban scrie că anterior pacienții cu diverse tulburări psihice și de comportament erau internați în spitalele de profil, lecuiți acolo în măsura necesităților, acum însă li se ameliorează starea acută, după care ei revin în familie, la rudele care adesea nu știu cum trebuie să îngrijească un asemenea bolnav.
„În rezultat, viața acestei celule a societății devine un coșmar”, menționează autoarea. Cu atât mai important e să se creeze serviciile necesare și să programe de instruire.
„În caz contrar, numărul pacienților cu probleme de sănătate mintală va spori mereu”, opinează Ceban.