Un grup de activiste iraniene publică „Declarația drepturilor femeilor”

Femeile din Iran protestează de luni de zile împotriva lipsei de drepturi (foto de arhivă)

Un grup de activiste iraniene pentru drepturile femeilor a publicat o „Declarație a drepturilor femeilor".

Această „Declarație”, spun activistele, ar trebui să stea la baza unei noi constituții care să consacre egalitatea și diversitatea sexualității, a genului, a etniei și a religiei în țară, odată ce actuala conducere islamică va fi înlăturată.

### Vezi și... ### „Această revoluție este încă vie” | Tot mai multe femei iraniene sfidează legea hijabului

Grupul, cunoscut sub numele de „Colectivul iranian pentru femeie, viață, libertate", spune că scopul documentului este de a oferi o foaie de parcurs clară și concisă care să arate istoria luptelor femeilor și cea mai importantă cerință, astfel încât să poată fi inclusă în orice document legal viitor, cum ar fi o nouă constituție, după ce actualul regim va fi răsturnat.

O parte a textului include un apel la organizarea unui referendum pentru orice nouă constituție, astfel încât aceasta să fie aprobată de către popor, care ar trebui să aibă ca scop „formarea unui guvern secular bazat pe justiție socială și economică”.

Textul solicită, de asemenea, ca orice nou guvern să aprobe și să pună în aplicare Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind „Femeile, pacea și securitatea” și rezoluțiile conexe, fără condiții sau întârzieri, recunoscând totodată religia ca fiind o chestiune privată.

De la moartea, în septembrie, tinerei Mahsa Amini în timp ce se afla în custodia poliției moralității pentru o presupusă încălcare a legii restrictive privind purtarea hijabului pe cap, iranienii au ieșit pe străzile din întreaga țară pentru a protesta împotriva lipsei de drepturi, femeile și elevele făcând demonstrații de susținere fără precedent. Aceste manifestații reprezintă cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

Regimul iranian a organizat mai multe contramanifestații și a lansat o represiune brutală în încercarea de a înăbuși disidența, dar tulburările continuă, iar universitățile și școlile au devenit principalele focare de confruntare între protestatari și autorități.

Forțele de securitate au lansat, de asemenea, o serie de raiduri în școlile din întreaga țară, arestând în mod violent studenții, în special studentele, care și-au dat jos hijaburile în semn de protest, în mod sfidător.

### Vezi și... ### Cât de departe poate ajunge revolta din Iran