Un grup de sportivi ai clubului de box din Budva, Muntenegru, nu au fost lăsați în R. Moldova, pe 14 februarie, pentru că „nu întruneau condițiile de intrare în țară”. În aceeași zi, 12 microbiști sârbi au fost întorși din drum, din același motiv.
Pe 15-17 februarie, boxerii din Muntenegru urmau să participe la un turneu internațional la Chișinău.
„Echipa noastră s-a confruntat cu o situație neașteptată și neplăcută. Pe Aeroportul Chișinău polițiștii de frontieră nu au permis echipei noastre să intre în R. Moldova, fără nicio explicație. După câteva ore de așteptare, sportivilor noștri le-au fost luate actele și li s-a spus să se întoarcă cu primul avion”, a scris Clubul de box pe pagina sa de Facebook.
Sportivii muntenegreni au luat zborul spre Istanbul, la ora 09:20, iar seara, la 19:40, vor pleca de la Istanbul spre Podgorica. „Astfel, călătoria prin aeroporturi va dura aproape două zile”, se arată în postarea clubului din Budva.
Solicitată de Europa Libere, șefa serviciului de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că, pe 14 februarie, mai mulți cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova pentru că nu întruneau condițiile de intrare în țară, nu aveau documentele necesare și nu au putut să-și justifice scopul călătoriei.
Tot pe 14 februarie, autoritățile moldovene au interzis accesul în țară pentru 12 suporteri ai clubului de fotbal „Partizan” din Serbia și au decis că meciul dintre echipele „Sheriff” Tiraspol și „Partizan” Belgrad, care va avea loc pe 16 februarie la Chișinău, se va ține fără spectatori.
### Vezi și... ### Autoritățile moldovene au interzis accesul în țară pentru 12 microbiști sârbiSerbia și Muntenegru neagă implicarea cetățenilor lor în „complotul rusesc”
Incidentele de la frontieră au avut loc a doua zi după ce președinta moldoveană, Maia Sandu, a dezvăluit detalii dintr-un presupus plan al Federației Ruse de răsturnare a puterii de la Chișinău, recepționat de serviciile secrete ucrainene.
Șefa statului a spus că în atacurile asupra instituțiilor statului, mascate ca acțiuni de protest ale opoziției, urmau să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegrului.
Ministrul sârb de Externe, Ivica Dačić, a negat că cetățeni sârbi ar putea participa la acțiuni subversive menite să destabilizeze situația din R. Moldova și a cerut autorităților moldovene să transmită de urgență toate informațiile de care dispun, pentru că nu au primit astfel de notificări din partea R. Moldova.
Și prim-ministrul Muntenegrului, Dritan Abazović, a spus că nu deține informații că persoane din Muntenegru ar fi fost vizate în presupusul plan de răsturnare a puterii de la Chișinău și a cerut, de asemenea, informații suplimentare de la guvernul moldovean.