Un grup de lucru Chişinău-Tiraspol „pentru consolidarea încrederii în domeniul militar”

Vasile Șova, vicepremierul pentru Reintegrare

Vicepremierul pentru reintegrare, Vasile Șova, își prezintă prioritățile activității sale.

Chişinăul vrea să creeze un grup de lucru cu reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol „pentru consolidarea încrederii în domeniul militar”. Un anunț în acest sens a făcut șeful Biroului de Reintegrare de la Chişinău, vicepremierul Vasili Șova.

„Este un subiect importat pentru garantarea stabilității, în special în Zona de Securitate”, a spus Șova marți în cadrul unui briefing. În prezent responsabilă de menținerea controlului asupra situației militare din Zona de securitate de pe Nistru este Comisia Unificată de Control, organism tripartit (Rusia, Chişinău și Tiraspol) la care participă și observatori militari ucraineni.

Șova a mai spus că „Chişinăul va crea condițiile pentru ca anul viitor formatul 5+2 să se ocupe de obligațiile sale directe – de negocierea unei soluții politice a conflictului transnistrean”. Astfel, negocierile pe marginea așa-numitelor măsuri de promovare a încrederii ar urma să fie separate și să meargă în paralel cu discuțiile politice și nu să le substituie, a subliniat vicepremierul pentru Reintegrare. „Noi (în formatul 5+2) ne numim oficial reprezentanți politici, dar de mulți ani nimeni nu s-a mai ocupat de problemele politice. Este corect să revenim la acest subiect și astfel să restabilim funcțiile formatului 5+2”, a spus Vasili Șova.

Printre prioritățile mandatului său Șova a numit și adoptarea unei legi care să consfințească dreptul la proprietate al locuitorilor din regiunea transnistreană asupra locuințelor lor. „Este primul pas pentru a asigura drepturile și libertățile oamenilor de acolo, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, numărul cărora ajunge la 330 de mii”, a spus Vasili Șova.

Vicepremierul a reamintit că Parlamentul a adoptat o lege prin care închide cele trei magazine Duty-Free de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, decizie pe care a plasat-o în contextul luptei actualului Guvern cu contrabanda și criminalitatea. „Vom continua să lucrăm cu colegii ucraineni și cu Misiunea EUBAM pentru ca această frontieră să fie transparentă pentru oamenii de afaceri corecți”, a spus Șova.

Oficialul a vorbit și despre două proiecte de infrastructură comune Chişinău-Tiraspol, care, potrivit lui, au primit și promisiuni de finanțare din partea partenerilor occidentali din formatul 5+2. Ar fi vorba despre extinderea liniei de troleibuz din orașul Tighina (Bender), oraș controlat de administrația transnistreană, spre satul Varnița, aflat sub jurisdicția Chişinăului, precum și reconstrucția drumului național Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan.

Printre prioritățile actualului Guvern este și respectarea drepturilor omului, a liberei circulații și elemente de „democratizare a proceselor” din regiunea transnistreană.

Vasili Șova este reprezentantul Partidului Socialiștilor în Guvernul Maia Sandu. Anterior el a fost consilier al președintelui Igor Dodon. Vasili Șova a mai fost responsabil de dosarul transnistrean în executivele din perioada când la guvernare era Partidul Comuniștilor al lui Vladimir Voronin, acum mai bine de 10 ani.