„Un judecător nu poate fi eliminat din sistem doar pentru încălcări minore” | Poze ale Maiei Sandu, călcate în picioare de protestatari

Membri și simpatizanți ai Partidului Șor și Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care au format „Mișcarea pentru Popor” au protestat marți, 28 februarie, în centrul Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Prim-ministrul Dorin Recean va efectua prima sa vizită peste hotare în România, informează portalul replicamedia.md. Jurnaliștii notează că pe 1 martie, la București, șeful executivului va avea întrevederi la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria cu omologul său român Nicolae Ciucă. În material se mai precizează că oficialii vor discuta subiecte de pe agenda bilaterală pentru aprofundarea relației bilaterale, cu accent pe recuperarea economică și dezvoltarea cooperării domeniul energetic, dar și dezvoltarea proiectelor de infrastructură.
  • Agenția de presă „IPN” o citează pe ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia demisiile din sistem nu reprezintă un semnal bun pentru societate și nu contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în justiția din Republica Moldova. Referindu-se la evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, ministra a mai spus că judecătorii „au înțeles că proiectul este un mecanism de vetting adevărat și nu un proces de filtrare„ adăugând că totuși, nu poate un judecător „să fie eliminat din sistem doar pentru niște încălcări minore, trebuie să fie niște marje admisibile de diferențe între venituri și cheltuieli.”
  • Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției, la care fac trimitere reporterii Ziarului de Gardă, informează că pe parcursul anului 2022, polițiștii de frontieră au aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 8999 de persoane și 4048 de mijloace de transport. Potrivit informațiilor, principalul motiv al refuzurilor a vizat nerespectarea condițiilor de intrare în R. Moldova – cu un număr de 5157 de persoane din totalul de neautorizări. „Începând cu data 24 februarie 2022 când a fost instituită situația de urgență legată de războiul din imediata apropiere a frontierei de stat a R. Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special”, mai notează IGP.
  • Newsmaker.md scrie că Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. Jurnaliștii citează o declarație a instituției, în care se spune că „readucerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană”.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Scandalos! Fotografii ale președintei Maia Sandu, rupte și călcate în picioare de protestatarii lui Șor – scriu într-o postare pe Facebook jurnaliștii de la TV8.md. Reporterii mai notează în materialul video că gestul manifestanților a fost urmărit cu „satisfacție” de mulțime, care a bătut din palme și s-a bucurat. Reprezentanții instituției prezidențiale au declarat pentru TV8 că nu vor face niciun comentariu legat de acest subiect.
  • Pe Instagram, a devenit populară o postare a jurnaliștilor de la moldova.org, în care precizează că au încercat să afle cum grupurile de suport ajută femeile să trateze trauma violenței domestice⁠. Textul postării include o mărturie în care se spune: „A pregătit actele, haine pentru toți cinci copii și le-a ascuns. Într-o zi, când soțul a plecat din casă, femeia a luat lucrurile și a plecat cu copiii.”