Un jurnalist belarus a fost condamnat la 18 luni închisoare pentru „jignirea” președintelui

Protest în Norvegia în sprijinul opoziției din Belarus, la care a participat și lidera opoziției Svetlana Țihanovskaia, 12 august 2021.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze imediat jurnalistul Syrhey Hardzievici, care a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru că i-a insultat pe președintele autoritar Alexandr Lukașenka și pe doi ofițeri de poliție. „Încarcerarea jurnalistului Syarhey Hardzievich demonstrează încă o dată modul abuziv în care autoritățile din Belarus folosesc legea pentru a reduce la tăcere jurnaliștii independenți” a declarat directorul programului CPJ, Carlos Martínez de la Serna, pe 12 august.

Hardzievich, corespondent al site-ul regional independent de știri Pershy Region, a fost condamnat pe 2 august, pentru că postase din nou pe rețelele sociale un text în care îl numea pe Lukașenka „șobolan”. Jurnalistul a respins acuzațiile, spunând că va face apel.

Autoritățile din Belarus au lansat de anul trecut o campanie dură de reprimare a opoziției, care vizează și presa independentă, pentru a pune capăt valului de proteste pro-democrație izbucnite după controversatele alegeri prezidențiale din august 2020, câștigate de Lukașenka. Opoziția susține că alegerile au fost trucate și cere reorganizarea scrutinului sub control internațional, opinie împărtășită de Statele Unite și Uniunea Europeană. Este ceea ce cerea recent și noua ambasadoare americană la Minsk, Julie Fisher, numită în decembrie dar care nu a fost acceptată de autoritățile belaruse.

### Vezi și... ### Un an de la alegerile prezidențiale din Belarus

Joi, poliția belarusă a reținut și un fost candidat la alegerile prezidențiale din 2020, Andrey Dmitriev, iar cu o zi mai devreme forțele de ordine au mai reținut peste 20 de membri ai inițiativei de opoziție Skhod (Adunarea), inclusiv pe fostul ambasador al Belarusului în Slovacia, Ihar Liașcenia. Acesta susținuse în mod deschis protestele anti-prezidențiale.

### Vezi și... ### Fostul ambasador belarus în Slovacia, Ihar Liașcenia, arestat la Minsk