Un matematician arestat în Rusia pentru „înaltă trădare”

Vladimir Putin inspectează noile modele de armament la salonul internațional de aviație MAKS-2021, în apropiere de Moscova, 20 iulie 2021

Autoritățile ruse au reținut un profesor al Universității Politehnice din Sankt Petersburg sub acuzații de înaltă trădare.

Oficialii de la tribunalul districtual Lefortovo din Moscova anunțat că Aleksandr Kuranov este suspect într-un caz de înaltă trădare.

Relatări din mass-media au citat surse apropiate anchetei spunând că profesorul Kuranov, șeful Centrului de cercetare pentru sisteme cu ultrasunete, este suspectat că transmite materiale clasificate unui străin. Se așteaptă ca instanța districtuală Lefortovo să decidă asupra măsurilor de restricție preventivă ale lui Kuranov.

### Vezi și... ### Vladimir Putin: marina rusă va fi dotată cu rachete nucleare hipersonice și drone subacvatice

Rusia a dezvoltat în ultimii ani o serie de arme hipersonice despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi fără egal.

O serie de oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de trădare în ultimii ani după ce au fost suspectați că au transmis materiale sensibile în țări străine, iar criticii regimului Putin spun că acuzațiile sunt adesea nefondate și nu pot fi examinate independent, deoarece sunt considerate informații clasificate.