Un membru al „gherilei feroviare” din Belarus, condamnat la 15 ani de închisoare

Membri ai grupării „gherilele feroviare” din Belarus

Un tribunal din orașul Vitsebsk, din estul Belarusului, l-a condamnat pe Siarhei Kanavalau la 15 ani de închisoare, fiind acuzat că a deteriorat căile ferate pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme și trupe rusești a Ucrainei, devastată de război.

În timpul unei audieri cu ușile închise, tribunalul regional din Vitsebsk l-a găsit vinovat pe Kanavalau de pregătirea și punerea în aplicare a „unui act de terorism” și „de acte premeditate de incitare la ură etnică și socială”.

Ministerul de Interne a declarat anterior că Kanavalau, care lucra la unitatea de securitate a sistemului feroviar din Vitsebsk, era suspectat că a plănuit să deterioreze un sistem care asigură siguranța traficului feroviar.

Kanavalau, considerat de organizațiile pentru drepturile omului din Belarus drept deținut politic, este unul dintre cei aproximativ 60 de activiști arestați pentru presupusa lor implicare în deteriorarea căilor ferate pentru a împiedica înaintarea trupelor rusești și a armamentului care se îndreaptă spre Ucraina în cadrul invaziei neprovocate în curs de desfășurare a Moscovei.

Celelalte cazuri sunt încă în curs de investigare. Campania numită „războiul căilor ferate” a fost inițiată în Belarus de un grup numit BYPOL. Cei implicați în această campanie au fost supranumiți „gherilele feroviare”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.