Un ministru israelian a intrat cu o mulțime în complexul Al-Aqsa, sfidând legile rugăciunii

Ministrul Ben Gvir, în centru, flancat de gărzi de corp și polițiști, se îndreaptă dinspre cartierul evreiesc al Ierusalimului vechi spre intrarea în complexul musulman Al-Aqsa, la 13 august 2024.

Ministrul israelian al securității naționale, ultranaționalistul Itamar Ben Gvir, a condus marți dimineață peste 2000 de israelieni într-o procesiune spre complexul de clădiri al moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, în ceea ce mulți musulmani văd ca o provocare.

Agence France Presse (AFP) a relatat că Ben Gvir, care a încălcat de mai multe ori interdicția oficială israeliană ca evreii și alți nemusulmani să se roage în preajma moscheii, a declarat marți într-un video filmat la locul faptei că va „învinge Hamas”.

Un oficial al instituției iordaniene care administrează moscheea a declarat pentru AFP sub condiția anonimatului că ministrul israelian „în loc să păstreze status quo-ul moscheii conduce o operațiune de iudaizare”.

Complexul moscheii Al-Aqsa este al treilea cel mai venerat loc al Islamului și un simbol al identității naționale palestiniene. El este însă și cel mai important loc sfânt pentru evrei, aflându-se în zona Templului distrus de romani în anul 70.

Evreii și alți nemusulmani pot vizita complexul moscheii, aflat în Ierusalimul de est, anexat, între anumite ore, dar nu se pot ruga acolo, și nu pot afișa simboluri religioase.

Imagini publicate marți îl arată pe Ben Gvir în interiorul complexului Al Aqsa, în vreme ce unii din însoțitorii lui sunt întinși pe pământ, în ritualuri religioase. Ministrul a precizat că el însuși s-a rugat – în ciuda interdicției.

Într-un video publicat pe rețele, de la fața locului, el a mai îndemnat la boicotarea negocierilor pentru un armistițiu în Gaza, unde peste 40.000 de palestinieni au murit în represaliile israeliene după atacul terorist Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu 1200 de morți și răpirea a peste 250 de israelieni.

„Putem învinge Hamasul... putem să-i îngenunchem!”, spune ministrul, în înregistrare.

Intrarea lui în interiorul complexului Al Aqsa a avut loc cu ocazia zilei evreiești de comemorare Tisha Be'Av, care amintește distrugerea templului antic. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te