În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
Your browser doesn’t support HTML5
- O companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsește într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent, citim în Ziarul de Gardă. Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportatorul și distribuitorul exclusiv al acesteia.
- Autoritățile din Transnistria neagă informațiile despre posibile provocări planificate de Rusia pe teritoriul transnistrean, citim în Newmaker.md. Așa-numitul „Minister de Externe” al Transnistriei a venit cu o reacție la declarațiile Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și spune că face tot posibilul pentru a menține pacea în regiune. „Suntem interesați și de menținerea păcii în regiunile Ucrainei din apropierea noastră”, mai spun reprezentanții Tiraspolului.
- Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a anunțat că a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie Jurnal.md. Documentul i-a fost înmânat ministrului de Externe de la Chișinău de comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi. Popescu a mai adăugat că urmează o perioadă de muncă intensă pentru autoritățile de la Chișinău, şi începând chiar din ziua primirii chestionarului, instituțiile statului sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp.
- Fostul deputat socialist, Vladimir Ţurcan, este acum cel mai bine plătit judecător constituţional, ne informează Anticoruptie.md. Magistratul a ridicat anul trecut un salariu lunar de 42.899 de lei, depăşindu-i pe unii dintre colegii săi de la Curtea Constituţională, la capitolul venituri, cu aproape 10.000 de lei pe lună. Salariul de judecător constituţional nu este singura sursă de venit pentru Vladimir Ţurcan. El a mai raportat pentru anul trecut o pensie lunară de 18.455 de lei. Familia sa a mai avut venituri de 6.600 de euro din chiria unui apartament.
- Biroul Național de Statistică a publicat evoluția prețurilor de consum în Republica Moldova în luna martie 2022, aflăm din Diez.md. Astfel, prețurile medii de consum la produsele alimentare au crescut cu 4,62 % în luna martie 2022 față de luna februarie. Totodată, prețurile medii la mărfurile nealimentare s-au ridicat cu 3,67 %, iar la serviciile prestate populației – cu 3,84 %. Cel mai mult s-a scumpit salrea alimentară, cu 42%.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar şi repercusiunile războiului asupra situaţiei din Moldova. Un video popular ne arată un nou protest în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău, protest la care s-a scandat “Jos mâinile de pe Ucraina!” şi “Putin – criminal!” O postare populară e şi cea a Europei Libere: UE blochează intrarea vehiculelor înmatriculate în Rusia şi Belarus.
- Pe de altă parte, o ştire foarte comentată e şi cea a ziarului Komsomolskaia Pravda v Moldove şi anume aceea că un grup de tineri a ţinut un minut de reculegere la Complexul Memorial Eternitate în memoria ostaşilor căzuţi în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
- Pe Instagram ştirea cea mai comentată e aceea că R. Moldova a primit chestionarul privind cererea de aderare la UE.
- Tot pe Instagram citim că liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk în care fratele său geamăn, fostul preşedinte polonez Lech Kaczynski, a murit în 2010 alături de alți oficiali de la Varșovia. Jaroslaw Kaczynski spune că va prezenta dovezi în acest sens „foarte curând”, transmite AFP, preluată de Agerpres.