Un cetățean moldovean acuzat că s-a luat la bătaie într-un oraș din Cehia a provocat, grație unor știri confuze pe rețele, noi tensiuni între romii locali și migranții ucraineni.
Potrivite site-ului cehesc Romea.cz, duminică, 16 iulie, cam 500 romi s-au adunat într-un cartier din localitatea Krupka, în apropiere de Teplice, cerând răzbunare după ce pe rețelele sociale s-a răspândit un video în care jandarmii arestau doi străini. Niște utilizatori locali au scris că arestații erau ucraineni care „au închis 3 sau 4 copii într-un beci, unde au vrut să-i violeze”.
Într-o primă reacție, poliția a exclus că incidentul ar fi avut vreun caracter sexual, și a negat că ar fi fost vorba de ucraineni.
Ea a scris pe Twitter că la originea conflictului, de fapt o bătaie, s-ar fi aflat un moldovean de 33 de ani, care va fi predat poliției de străini, urmând să fie trimis în instanță pentru huliganism și expulzat din UE și Spațiul Schengen. Dacă va fi găsit vinovat, moldoveanul poate fi condamnat la până doi ani de închisoare.
Din comunicatul poliției cehe reiese că moldoveanul a fost implicat în „atacuri fizice între mai multe persoane, dintre care câteva se aflau sub influența alcoolului”.
Însă după ce niște părinți romi au depus plângeri împotriva a doi bărbați care ar fi agresat în același cartier două fete rome, poliția a spus într-o nouă declarație că va cerceta dacă a fost și un asemenea incident, înainte de cel cu bătaia, și a rugat martorii eventuali să o contacteze.
### Vezi și... ### Romi contra ucraineni, sau când săracii urăsc săracii„Ucrainenii primesc arme, vrem și noi!”
Știrile vin după ce săptămânile trecute, în două incidente separate, doi romi cehi au fost bătuți de ucraineni. La mitingurile organizate apoi de comunitățile locale de romi s-au făcut auzite chemări la răzbunare, dar au existat și manifestații unde s-a făcut apel la calm, unele organizate în comun de romi și ucraineni.
Reproșurile care circulă în comunitatea romă au fost sintetizate de unul din vorbitorii la mitingul de duminică de la Krupka, care a spus: „Dacă președintele (ceh Petr Pavel) le dă arme ucrainenilor, să ne dea și nouă, ca să ne apărăm!”
Cehia, țară din UE și NATO, se numără printre statele care au primit cei mai mulți refugiați ucraineni, raportat la propria populație și ajută militar Kievul. Sprijinul pentru Ucraina și ucraineni este criticat de o parte a populației cehe, ca și de partidele de extremă-dreapta, care pretind că Praga ar trebui să aibă grijă de propriii cetățeni.
În Cehia trăiesc cam un sfert de milion de romi, mulți dintre ei în condiții precare, în cartiere mizere, confruntându-se zilnic cu discriminarea pe piața muncii, în sistemul educațional și de sanătate. Segregarea copiilor romi în școli și tergiversarea compensării femeilor rome sterilizate forțat sunt două din motivele criticilor periodice ale organizațiilor internaționale, inclusiv UE, la adresa Cehiei.