Un nou armistițiu fragil între Armenia și Azerbaidjan

Așezarea Sotk, care se pare că a fost lovită de trupele azere în cursul recentelor ciocniri de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, 14 septembrie 2022.

După două zile de lupte grele, Armenia și Azerbaidjan par să respecte o încetare a ostilităților, deși armistițiul anunțat de Erevan nu a fost confirmat oficial și de Baku.

Ciocnirile legate de enclava armeană Nagorno-Karabach din Azerbaidjan, au reizbucnit pe 13 septembrie, fiind cele mai grave de la ultimul război din 2020.

Consiliul de Securitate din Armenia a declarat că luptele au încetat în noaptea de 14 spre 15 septembrie, „mulțumită implicării internaționale”. Anterior, Rusia nu reușise să negocieze un armistițiu.

### Vezi și... ### Erevanul raportează un armistițiu cu Azerbaidjanul, neconfirmat deocamdată de acesta

Azerbaidjanul nu a confirmat încă încetarea focului, iar ministerul azer al Apărării a declarat, pe 15 septembrie, că a pierdut 71 de militarii în timpul ciocnirilor de săptămâna aceasta la granița cu Armenia. Inițial anunțase 50 de morți.

Azerbaidjanul a declarat că este pregătit să predea celeilalte părți cadavrele a până la 100 de soldați armeni. Armenia a declarat că 105 dintre soldații săi au fost uciși din 13 septembrie.

Organizația Națiunilor Unite a salutat anunțul privind încetarea focului.