Un nou împrumut pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare în R. Moldova

R. Moldova va lua un împrumut pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare a pacienților cu accident vascular cerebral

R. Moldova va împrumuta peste 36 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor de reabilitare a pacienților cu accident vascular cerebral sau cu atac de cord și pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Proiectul va fi implementat până în 2029, potrivit deciziei aprobate miercuri de Guvern.

Cu banii de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, autoritățile din Sănătate își doresc să îmbunătățească calitatea și accesibilitatea serviciilor de reabilitare pentru adulți și copii, în cazul accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord, la toate nivelurile de asistență medicală. Banii vor fi folosiți și pentru instruirea personalului medical, crearea departamentelor de reabilitare și dotarea acestora cu echipamente.

Un alt capitol la care vor lucra autoritățile este fortificarea capacităților de management a bolilor netransmisibile (BNT) la nivel național.

Totodată, proiectul vizează răspunsul la situații de urgență cu risc sporit pentru viața și sănătatea populației, și pregătirea pentru eventuale pandemii.

Împrumutul în valoare de 36,2 milioane de euro urmează să fie rambursat din aprilie 2029, timp de 14 ani.

Anul trecut, guvernul moldovean a mai luat un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 86 de milioane de euro, pentru construcția spitalului regional Bălți.

Anterior, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au oferit jumătate de milion de euro sub formă de grant pentru studiile de fezabilitate a construcției spitalelor regionale Bălți și Cahul, pentru planul funcțional, actele pentru tender și designul preliminar al spitalelor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te