Un nou protest la Chișinău: „Plătiți-ne facturile” | Trei ambulanțe, solicitate la manifestație

Potrivit Poliției, la manifestația de duminică, 19 februarie, organizată de Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul „ȘOR” au participat proximativ 3.600 de persoane.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnal.md scrie că la manifestația de duminică, 19 februarie, din centrul capitalei, organizată de Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul „ȘOR” au participat proximativ 3.600 de persoane. Jurnaliștii citează un comunicat de presă difuzat de poliție, în care se mai precizează că au fost întocmite 42 de procese verbale pentru contravenții ce atentează la ordinea și securitatea publică. „Cetățenii au fost aduși cu transport care nu corespunde normelor tehnice, în pofida anterioarelor incidente când unele autovehicule au luat foc sau au fost implicate în accidente, în timpul transportării participanților la întrunire”, mai atrage atenția poliția.

Your browser doesn’t support HTML5

Simpatizanții Partidului „Șor” au ieșit din nou la proteste

  • Reporterii de la newsmaker.md relatează că Partidul Șor susține că în scuarul teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” s-au adunat, pe 19 februarie, peste 40 000 de oameni, iar alți 10 mii de oameni ar fi fost împiedicați să ajungă la miting. Principala cerință a protestatarilor a fost achitarea integrală a facturilor la serviciile comunale pentru lunile din această iarnă. Aceștia au adus hainele pe care „sunt gata să le vândă pentru a supravețui”, au mai scris jurnaliștii.
  • Radio Chișinău o citează pe Lilianei Nicolăescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru mass-media, care a declarat la sesiunea Adunării Parlamentare Euronest că dezinformarea și propaganda rusească este un pericol pentru R. Moldova și parcursului său european. Ea a ma spus că deși în domeniul audiovizual există unele instrumente pentru a preveni și opri dezinformarea, în spațiul online sunt probleme privind combaterea acesteia.
  • Poliția de Frontieră anunță că a refuzat intrarea pe teritoriul Republicii Moldova pentru patru cetățeni străini, după ce asupra lor s-audepistat acte falsificate. Cetățenii au fost depistați în noaptea de duminică, 19 februarie 2023, în Aeroportul Internațional Chișinău, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit autorităților, la unul din străini, polițiștii de frontieră au depistat trei documente cu semne de falsificare: două permise de ședere grecești, eliberate pe numele său, și un permis de conducere uzbec, emis pe numele altei persoane.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai comentată postare peFacebook e a TV8.md: Trei ambulanțe, solicitate la protest, după ce unor persoane li s-a făcut rău. În postarea portalului se menționează că o femeie a căzut jos după cei-ar fi scăzut nivelul de glucoză în sânge, potrivit martorilor. O altă ambulanță a preluat un bărbat.
  • Postarea cu cele mai multe interacțiuni de pe Instagram este tot a postului TV8: Contraprotest în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare: Oamenii scandează împotriva mitingului organizat de Partidul Șor. Câteva persoane s-au adunat în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare din centrul Capitalei pentru a protesta contra Partidului Șor. Oamenii au venit cu flaguri ale României, dar și ale NATO, au scris jurnaliștii.