Un nou termen în dosarul împotriva liderului PSD Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

La București, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat astăzi un nou termen în dosarul împotriva liderului social-democraţilor din România, Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaţilor. Termenul este 18 martie. Instanţa reia judecarea în dosarul angajărilor fictive la Agenția pentru protecția copilului din judeţul Teleorman, dosar în care Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni cu executare, ceea ce îl oprește pe domnul Dragnea să devină premier la Bucureşti.

Your browser doesn’t support HTML5

Un nou termen în dosarul împotriva liderului PSD Liviu Dragnea


Liviu Dragnea nu s-a prezentat la procesul reluat la Curtea Supremă. Avocații săi au cerut ca președintele PSD să fie audiat din nou și, de asemenea, să revină la instanță și alți martori.

Astfel, președintele Camerei Deputaților obține amânarea cu încă o lună a procesului în care, în primă instanță, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. El a fost acuzat că a determinat angajarea fictivă la Protecția Copilului a două femei care lucrau la sediul PSD.

Acest proces este important pentru cariera politică a liderului social democrat pentru că, dacă se păstrează verdictul, va merge la închisoare. Desfășurarea acestui proces coincide cu întreaga dispută care a paralizat scena publică din România în ultimii doi ani – schimbarea legislației judiciare.

### Vezi și... ### De ce este importantă o Ordonanță a Guvernului de la București pentru amnistie și grațiere? (VIDEO)

De la acest proces, în care Liviu Dragnea a contestat public alcătuirea completului de 5 judecători, a pornit sesizarea premierului Dăncilă la CCR. Judecătorii Curții au declarat ilegal felul în care au fost compuse aceste completuri, iar atenția tuturor este acum îndreptată spre o ordonanță de urgență pe care a anunțat-o Tudorel Toader. Acest act normativ, dacă va fi adoptat, ar urma să redeschidă mai multe procese, printre care și pe cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu.

Pentru Liviu Dragnea este importantă redeschiderea acelui prim-proces în care a fost condamnat, pentru că ar putea constata prescrierea faptei. Asta înseamnă că i s-ar șterge cazierul, iar Liviu Dragnea nu ar mai avea nicio piedică în desemnarea ca prim-ministru. Pentru ca România să devină membră a NATO și a UE, a fost nevoie de modificarea legislației și așa s-a ajuns ca o persoană condamnată să nu poată fi ministru sau premier.

Însă nu există nicio interdicție în legislația actuală pentru ca un condamnat să poată candida la președinția României. Iar pe perioada mandatului prezidențial șeful statului are imunitate absolută – adică nu i se poate deschide un nou dosar și se suspendă cercetările penale sau procesele în care ar putea fi implicat.

Liviu Dragnea nu a anunțat că va candida la Palatul Cotroceni, însă, a sugerat în mai multe rânduri că nu este exclusă înscrierea sa în cursa prezidențială. Chiar dacă se află sub cota PSD în sondajele de opinie, Liviu Dragnea domină mai multe grupări din partidul aflat acum la cel mai scăzut prag de popularitate, sub 25%, de la momentul înființării.