Un nou vaccin în programul național de imunizare. Nu va fi obligatoriu

Singura modalitate de prevenție a meningitei este vaccinarea.

Singura modalitate de prevenție a meningitei este vaccinarea.

Autoritățile din sănătate sunt în proces de achiziționare a vaccinului împotriva meningitei. Peste 4 milioane de lei vor fi alocate din sursele Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină (CNAM) pentru procurarea a 4.500 de doze. Vaccinul nu va fi obligatoriu.

Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, vaccinul va fi unul complementar în programul național de imunizare.

„Consider că majoritatea părinților vor dori să își vaccineze copiii cu vaccinul antimeningococic. Majoritatea cazurilor de meningită pe care le avem în țară sunt destul de grave”, a declarat ministra la sfârșitul ședinței de Guvern din 26 februarie.

De la începutul acestui an, în țară au fost diagnosticate trei cazuri de meningită. Anual, în R. Moldova se confirmă circa 15 cazuri de meningită la copii. La nivel european, 1 din 10 copii decedează din cauza acestei maladii.

Meningita este o inflamație a membranelor (meningele) care înconjoară creierul și măduva spinării. Aceasta poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii. Cei mai expuși sunt copiii, adolescenții, tinerii, adulți cu imunitate scăzută și vârstnicii.

Cele mai multe cazuri de meningită sunt cauzate de o infecție virală, dar infecțiile bacteriene și fungice, de asemenea, pot duce la meningită.

Meningita meningococică este forma cea mai gravă de meningită.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te