Un nou zid în Europa, la granița dintre Polonia și Belarus

Un gard despărțitor la Tolcze, la granița Poloniei cu Balerus, 27 ianuarie 2022.

Polonia a terminat bariera de oțel, ridicată în lungul graniței cu Belarus pentru a opri fluxul de migranți ilegali. Anul trecut, mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu au încercat că intre în Polonia, țară a Uniunii Europene, de pe teritoriul belarus unde se relatează că fuseseră aduși organizat de regimul autoritar al președintelui Lukașenka.

### Vezi și... ### Refugiații: o condiție umană eternă

Ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a declarat că bariera de oțel de 5,5 metri înălțime și 186 de kilometri lungime „ne va despărți de dictatura sumbră a (președintelui belarus Alexandr) Lukashenka”.

Alexandr Lukașenka este acuzat că ar fi orchestrat criza refugiaților pentru a se răzbuna pe Uniunea Europenă și sancțiunile care fuseseră impuse Minsk-ului pentu brutalitatea cu care reacționase la valul de proteste, provocat de controversatele alegeri prezidențiale din august 2020.

Polonia a instituit starea de urgență în zona de granița cu Belarus, în baza căreia este interzis accesul oricăror persoane, cu excepția localnicilor. În consecință, zona este închisă și pentru presă sau organizații umanitare, dar interdicția va fi ridicată ar urma să expire joi, 30 iunie.

Cel puțin 12 persoane au murit la granița polono-belarusă, unde în timpul iernii, migranții și refugiații – printre ei și mulți copii - au încercat să supraviețuiască în condiții inumane, fără căldură și alimente.

Your browser doesn’t support HTML5

Sute de migranți s-au adunat la granița dintre Belarus și Polonia