Oficial iranian: Conflictul cu Afganistanul este dăunător pentru ambele părți

Talibanii susțin că nivelurile scăzute ale râului Helmand - care alimentează lacurile și zonele umede din provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului - nu permit o cantitate mai mare de apă.

Un oficial al Ministerului iranian de Externe a declarat, în urma izbucnirii unor confruntări la graniță între polițiștii de frontieră iranieni și luptătorii talibani, că orice conflict între cele două țări este în detrimentul ambelor.

Comentariile făcute pe 28 mai pe Twitter de Seyyed Rasool Musavi, directorul Departamentului pentru Asia de Sud al Ministerului iranian de Externe, survin la o zi după declanșarea sângeroaselor lupte la granița dintre cele două țări.

### Vezi și... ### Care vor fi conflictele anului 2023 și cum Elon Musk a turnat gaz peste foc în Brazilia

Abdul Nafee Takour, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al guvernului condus de talibani, a declarat pentru Radio Azadi al RFE/RL că un luptător taliban și un polițist de frontieră iranian au fost uciși în incident. Agenția de știri oficială iraniană IRNA a declarat că doi polițiști de frontieră au fost uciși și doi civili au fost răniți. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că a declanșat prima focul.

Tensiunile legate de drepturile de apă au crescut între Iran și Afganistan în ultimele săptămâni. Sud-estul Iranului, afectat de secetă, este puternic dependent de fluxurile de apă dinspre Afganistan, ceea ce a dus la apeluri pentru ca Afganistanul să nu mai blocheze cursul apelor și la acuzații că Kabulul nu respectă un tratat bilateral privind apa semnat în 1973.

Talibanii au negat că încalcă acordul și susțin că nivelurile scăzute ale râului Helmand - care alimentează lacurile și zonele umede din provincia Sistan-Baluchistan din sud-estul Iranului - împiedică eliberarea mai multor cantități de apă.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a cerut la începutul acestei luni, într-o convorbire telefonică cu omologul său taliban, Amir Khan Muttaqi, ca autoritățile afgane să deschidă porțile barajului Kajaki de pe râul Helmand, situat în interiorul țării, „pentru ca atât populația din Afganistan, cât și cea din Iran să poată dispune de apă”.

### Vezi și... ### Amnesty acuză Iranul și Turcia că trag în afganii care încearcă să ajungă în siguranță

În timpul unei vizite în Sistan-Balucistan la 18 mai, președintele iranian Ebrahim Raisi i-a avertizat „pe conducătorii Afganistanului să acorde imediat poporului din Sistan-Balucistan drepturile lor la apă”, adăugând că talibanii ar trebui să ia „în serios” cuvintele sale.

Regiunea este una dintre cele mai aride zone ale Iranului și acolo au avut loc nenumărate proteste publice din cauza lipsei de apă în ultimii ani.

La scurt timp după comentariul lui Raisi, oficialii talibani au anunțat construirea unui nou baraj pe râul Farah, care alimentează terenurile agricole din sud-vestul Afganistanului, apă care se scurge, de asemenea, în sud-estul Iranului.

În 2021, înainte ca talibanii să preia puterea, Afganistanul finalizase lucrările la barajul Kamal Khan, care se află, de asemenea, pe râul Helmand.