Organizația Națiunilor Unite afirmă că Rusia subminează libertățile fundamentale prin „intimidarea” celor care se opun invadării Ucrainei vecine.
În deschiderea deschiderii unei noi sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), la 12 septembrie, Înaltul Comisar interimar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Nada Al-Nashif, a denunțat „intimidarea, măsurile restrictive și sancțiunile împotriva persoanelor care se opun războiului din Ucraina”.
Aceste acțiuni, a avertizat ea, „subminează exercitarea libertăților fundamentale garantate prin Constituție, inclusiv a drepturilor la liberă întrunire, exprimare și asociere" în Rusia.
Comentariile sale vin pe fondul unor apeluri din ce în ce mai numeroase, inclusiv din partea organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, de a numi în cadrul acestei sesiuni a UNHRC un raportor special pentru drepturile omului în Rusia.
### Vezi și... ### Șefa misiunii ONU în Ucraina acuză Rusia că refuză accesul la prizonierii de războiÎn martie, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a înființat o comisie de anchetă independentă pentru a examina posibilele încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar în Ucraina în timpul războiului de agresiune al Rusiei. Doar Rusia și Eritreea au votat împotriva rezoluției de înființare a comisiei de anchetă în Ucraina, formată din trei membri.
Comisia și-a desfășurat prima misiune în Ucraina în luna iunie, în timpul căreia a început să adune probe și să ia declarații de la victime și martori.
Al-Nashif - care ocupă în prezent această funcție până când Volker Turk o va înlocui pe Michelle Bachelet, fostul înalt comisar - a denunțat, de asemenea, la Geneva, pe 12 septembrie, „presiunile împotriva jurnaliștilor, blocarea resurselor de internet și alte forme de cenzură". Aceste acțiuni, a spus ea, sunt „incompatibile cu pluralismul mediatic și încalcă dreptul de a avea acces la informații”.
De când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, Kremlinul a înăsprit și mai mult restricțiile asupra disidenței, incriminând practic toate criticile și relatările independente despre războiul din Ucraina.
### Vezi și... ### Putin aprobă o lege mai dură privind „agenții străini”Două legi adoptate pe 4 martie, adică la doar opt zile după ce președintele Vladimir Putin a anunțat invazia, fac ilegală răspândirea a ceea ce statul consideră a fi „informații false” despre armata rusă și activitățile sale. Măsurile incriminează, de asemenea, protestele împotriva războiului sau susținerea sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la ofensiva împotriva Ucrainei. În unele cazuri, pedeapsa maximă este de 15 ani de închisoare.
„Îndemnăm Federația Rusă să reconsidere măsurile luate pentru a extinde eticheta de agent străin pentru a include persoanele considerate a fi sub influență străină”, a declarat ea.
Legislația inițială din 2012 privind „agenții străini”, care viza organizațiile neguvernamentale și grupurile de apărare a drepturilor omului, a fost de atunci extinsă pentru a viza organizațiile media - inclusiv serviciul în limba rusă al RFE/RL și multe dintre proiectele sale locale - jurnaliștii individuali și majoritatea celor care primesc bani din afara Rusiei și, în ochii Kremlinului, exprimă o opinie politică.
Al-Nashif a cerut, de asemenea, Kremlinului să se abțină de la incriminarea „contactelor nedeclarate cu reprezentanți ai unor state, organizații străine sau internaționale considerate a fi îndreptate împotriva securității Federației Ruse”.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia susține că a lansat contra-atacuri în Harkov și Herson