Un ofițer din cadrul divizie de protecție și pază a Kremlinului, care a dezertat anul trecut din cauza opoziției sale față de invazia din Ucraina, a oferit detalii intime despre președintele rus Vladimir Putin unui grup de investigație cu sediul la Londra.
Gleb Karakulov era căpitan în cadrul Serviciului Federal de Protecție (FSO) în momentul dezertării sale în octombrie. El a declarat pentru grupul Dossier Center că a reușit să dezerteze pe 14 octombrie, după o călătorie în Kazahstan, în care l-au însoțit soția și fiica sa. În ultima zi a acestei excursii, cei trei a zburat la Istanbul fără intenția de a se întoarce vreodată în Rusia.
### Vezi și... ### Ofițerul FSB care a cerut azil în Kazahstan, încarcerat în SiberiaDossier Center, grup finanțat de Mihail Hodorkovski, figură a opoziției ruse și critic al lui Putin, a publicat pe 4 aprilie peste 10 ore de înregistrări și transcrieri ale mai multor interviuri realizate cu Karakulov de la dezertarea acestuia. „Președintele nostru a devenit un criminal de război”, spune fostul ofițer. „Este timpul să punem capăt acestui război și să nu mai tăcem”.
Karakulov a lucrat ca inginer în cadrul departamentului care asigura comunicațiile secrete pentru Putin și era responsabil pentru stabilirea comunicațiilor securizate pentru președintele rus oriunde mergea acesta. Deși nu a fost un confident al lui Putin, Karakulov a petrecut ani de zile în serviciul acestuia, observându-l din 2009 până la sfârșitul anului 2022 în peste 180 de călătorii în străinătate.
Karakulov spune că motivul principal pentru care a plecat a fost invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, lansată în februarie 2022. După declanșarea invaziei, spune el, „pur și simplu nu a putut fi în serviciul acestui președinte”.
În interviuri, el l-a comparat pe Putin pe care l-a observat în 2009 cu actualul președinte al Rusiei spunând că sunt „două persoane diferite”, comentarii care se potrivesc cu ceea ce au spus și alții. „Acum este foarte închis. S-a protejat de întreaga lume cu tot felul de bariere, a impus o carantină totală. Percepția lui asupra realității a fost distorsionată”, a spus el.
Unul dintre detaliile pe care le-a oferit a fost că președintele rus nu folosește telefonul mobil sau internetul. „Toate informațiile pe care le primește sunt doar de la persoane care îi sunt direct apropiate. El trăiește într-un fel de vid informațional”, spune Karakulov care precizează că persoanele care trebuie să lucreze în birou cu Putin trec printr-o carantină de două săptămâni. Karakulov spune că nu știe dacă Putin este grav bolnav, în contextul în care unii observatori au speculat că starea de sănătate a liderului rus s-ar putea deteriora.
Karakulov a oferit, de asemenea, noi detalii despre „paranoia” lui Putin, inclusiv faptul că acesta preferă să evite avioanele și să călătorească cu un tren special blindat. El afirmă că Putin a ordonat în octombrie construirea unui buncăr la Ambasada Rusiei din Kazahstan, refugiui dotat cu o linie de comunicații securizată.
### Vezi și... ### Cum încearcă rușii să fugă din țara lor după decretarea mobilizării parțialeDossier Center spune că Karakulov este oficialul de cel mai înalt rang din serviciile de informații care a dezertat de la invazia Rusiei în Ucraina. Centrul a adăugat că a comparat detaliile biografiei sale cu registrele guvernului rus și cu alte surse deschise pentru a confirma pașaportul și cartea de identitate de lucru FSO. FSO este, în esență, echivalentul rusesc al serviciilor secrete americane.
Associated Press, unul dintre mijloacele de informare în masă cu care Dossier Center și-a împărtășit informațiile despre Karakulov, confirmat în mod independent identitatea lui Karakulov cu trei surse din Statele Unite și Europa, coroborând totodată detaliile personale ale acestuia.
În Rusia a fost deschis un dosar de dezertare împotriva lui Karakulov, potrivit agențiilor de presă care au relatat despre interviurile date de Karakulov grupului de informații al lui Hodorkovski. AP spune că Kremlinul nu a răspuns la solicitările de comentarii. Agenția de știri mai spune că nu a putut vorbi direct cu Karakulov deoarece acesta și familia lui sunt ascunși din motive de siguranță.
O dezertare precum cea a lui Karakulov „reprezintă un foarte mare interes”, a declarat un oficial expert în domeniul securității dintr-o țară NATO, care a vorbit cu AP sub rezerva anonimatului. „Poate fi considerată o lovitură foarte serioasă pentru președintele însuși, deoarece el este extrem de preocupat de securitatea sa, iar securitatea sa este în acest moment compromisă", a adăugat expertul.
### Vezi și... ### Rusia: Opoziția anti-Putin, sfâșiată de lupte interne și campanii de denigrare