Un plan al administrației americane pentru pace în Orientul Mijlociu

Jared Kushner la o recepție la Casa Albă în 2017

Jared Kushner: dacă israelienii si palestinienii vor incheia pacea, regiunea va putea beneficia de o investitie de 50 de miliarde de dolari.

In Bahrein, ginerele presedintelui Trump si consilier prezidential, Jared Kushner, a prezentat prima parte a planului administratiei pentru Orientul Mijlociu. Care sint primele impresii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela

Ashraf Jabari, un om de afaceri putin cunoscut din Hebron a fost singurul reprezentant palestinian la conferinta din Bahrein. Practic ceea ce Jared Kushner a spus este că dacă israelienii si palestinienii vor incheia pacea, regiunea va putea beneficia de o investitie de 50 de miliarde de dolari. Reuniunea a adus in Bahrein oameni de afaceri si alti reprezentanti din toata lumea, fara ministrii de externe, asta pentru ca Kushner a explicat ca oameni politici nu au facut decit sa se invirta intr-un cerc al neputintei de a gasi solutii viabile in Orientul Mijlociu. Si de aceea administratia Trump incearca acum o solutie originala.

Premiza lui Kushner, pentru care a invitat acolo oameni de afaceri si ministrii de finante este ca e nevoie de oameni care sa priveasca chestiunea din acelasi unghi cu el si anume ca problema este rezolvabila prin mijloace eonomice. Cele politice vor fi date la iveala ulterior, la o data neprecizata.

Trimisul special american pentru Orientul Mijlociu, Jason Greenblatt, a spus că propunerea trecuta vizind doua state separate, Israel si Palestina, este un slogan al trecutului. Dar pina si omul de afaceri din Hebron, Jabari a spus ca planul lui Kushner se va putea aplica dacă palestinienii vor avea un stat.

La reuniune au participat si 20 de oameni de afaceri si ziaristi israelini. Ei s-au intilnit intre altii cu printul mostenitor al Bahreinului, Salman bin Hamad al-Khalifa, ceea ce este in sine o realizare. Un ziarist de la Times of Israel a profitat de ocazie si a organizat un serviciu religios la sinagoga din Manama. „Este un exemplu al viitorului pe care-l putem construi impreuna”, a spus trimisul special american, Greenblatt.

Diana Buttu, consilier al palestinienilor la convorbirile din 1993 de la Oslo a spus ca acestia nu sint decît un pion în efortul de a normaliza raporturile dintre Israel si țări arabe din Golful Persic, pentru a infrunta dusmanul comun, Iranul.