Un politician rus de opoziție părăsește Rusia

Leonid Gozman

Politicianul rus de opoziție Leonid Gozman a părăsit Rusia după ce a executat două pedepse consecutive de 15 zile de închisoare pentru că a comparat Rusia din epoca sovietică cu Germania nazistă.

Gozman a scris pe Facebook, în seara zilei de 28 septembrie, că se afla la un aeroport împreună cu soția sa, Marina, adăugând: „Eu plec acum, iar ea va veni mâine”.

Gozman nu a precizat care este destinația către care se îndreaptă.

Fiica lui Gozman, Olga, declarase că tatăl ei plănuia să părăsească Rusia după ce va fi eliberat, subliniind că are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru probleme la vezica biliară.

Criticul Kremlinului, în vârstă de 72 de ani, a fost condamnat la 15 zile de închisoare de două ori la rând din cauza articolelor sale online scrise în 2013 și 2020, în care spunea că regimul sovietic nu este mai bun decât regimul care a condus Germania nazistă.

### Vezi și... ### Un politician din opoziția rusă a fost arestat din nou la ieșirea din închisoare

Legea care incriminează comparația între regimul sovietic și cel nazist a fost adoptată în 2021.

Gozman a protestat, de asemenea, în mod deschis față de invazia neprovocată în curs a Rusiei în Ucraina. Gozman a fost copreședinte al defunctului partid politic Uniunea Forțelor de Dreapta și manager de vârf în OAO Unified Energy System of Russia și al Rusnano Group.

După cfe Kremlinul a decis declanșarea războiului împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Gozman a părăsit Rusia, dar s-a întors la Moscova la mijlocul lunii iunie.

Anterior, Gozman a fost anchetat sub acuzația că nu și-a declarat a doua cetățenie. El deține pașaport rus și israelian. Conform legislației rusești, cetățenii sunt obligați să raporteze alte cetățenii imediat ce le obțin.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.