Liderii Uniunii Europene vor discuta despre o nouă strategie de gestionare a relațiilor cu Rusia și despre controversata lege anti-LGBTQ, adoptată recent de Parlamentul de la Budapesta la summit-ul de două zile care începe joi, 24 iunie, la Bruxelles.
Liderii UE vor discuta dacă să organizeze totuși o reuniune la vârf cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt „spiralei negative” în care au întrat relațiile UE cu Rusia. Întîlnirea ar urma recentului summit Biden – Putin de la Geneva, de săptămâna trecută.
Reprezentanții Franței și Germaniei au prezentat o propunere de ultim moment pentru organizarea unui summit cu Putin.
Summit-urile UE - Rusia au fost suspendate în 2014, după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea.
### Vezi și... ### Rusia critică intenția SUA de a impune noi sancțiuni legate de dosarul NavalnîiUnii diplomați ai UE au avertizat însă că ar trebui să existe o îmbunătățire a relațiilor înainte de orice summit cu liderul rus, iar numeroase națiuni ale UE - în special în Europa de Est - sunt îngrijorate de o „resetare” a relațiilor cu Kremlinul.
Tensiunile dintre UE și Rusia sunt alimentate de o serie de situații conflictuale, de la Ucraina și Belarus, la cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, respectarea drepturilor omului și a libertății de expresie.
De asemenea, se acuză reciproc că se amestecă în alegeri, răspândesc dezinformarea și amenință securitatea și stabilitatea în Europa de Est.
Se așteaptă ca în timpul summit-ului să fie publicate detalii și despre noile sancțiuni economice împotriva Belarusului, impuse pentru deturnarea unui zbor comercial Ryanair către Minsk pe 23 mai și reținerea unui jurnalist disident și a iubitei acestuia, care se aflau la bord.
### Vezi și... ### EURO 2020: Germania, un semn de solidaritateDezbaterea privind legea anti-LGBT dinUngaria este așteptată în prima zi a summit-ului. Legislația a fost adoptată pe 15 iunie și urmează să intre în vigoare în curând.
Modificările legale propuse interzic „afișarea și promovarea homosexualității” în rândul persoanelor sub 18 ani. Interdicția se aplică discuțiilor și diseminării informațiilor în școli, pe care autoritățile le consideră că promovează homosexualitatea și schimbarea de gen.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, pe 23 iunie, că legea „discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale”.
Mai mult de jumătate din țările UE, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania, au semnat o declarație comună în care își exprimă „îngrijorări grave” cu privire la lege și solicită comisiei să acționeze.
Premierul maghiar Viktor Orban, a apărat legea, spunând că protejează drepturile copiilor, garantează drepturile părinților de a decide asupra educației date copiilor lor și nu se aplică persoanelor majore.
„Nu conține elemente discriminatorii", a susținut miercuri Orban.