„Părinţii se antrenează, copiii se distrează”: un nou proiect al bibliotecii din Ungheni

Poză simbol

În dialog cu directoarea bibliotecii raionale, Aliona Manciu.

Biblioteca publică raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni va lansa în curând un proiect inedit – „Părinţii se antrenează, copiii se distrează” - destinat vizitatorilor care au în grijă copii de vârstă preşcolară. Administraţia instituţiei îşi propune să amenajeze un spaţiu de joacă pentru cei mici în speranţa că îi va atrage şi pe părinţii acestora la bibliotecă. Ideea a fost desprinsă din realitatea americană. Trucul reuşind să atragă mai multă lume la bibliotecile din SUA. Şefa serviciului asistenţă metodologică din cadrul bibliotecii Aliona Manciu ne-a spus în ajun că este convinsă că o asemenea găselniţă va funcționa şi în Moldova.

Aliona Manciu: „Biblioteca „Dimitrie Cantemir” a participat în cadrul unui proiect, „Împreună pentru comunitate”, lansat de Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova şi Biblioteca Naţională. În cadrul acestui proiect s-a dat startul unui concurs de granturi pentru dezvoltarea inovațiilor în bibliotecă. Având posibilitatea de a participa la acest grant am aplicat cu un proiect numit „Părinţii se antrenează, copiii se distrează”. De unde a venit ideea acestui proiect? Astă vară mergând într-o vizită de studiu în America am observat că practic în toate bibliotecile sunt amenajate nişte ungheraşe, spaţii speciale pentru copii de la 0 la 6 ani. Acest grup de utilizatori împreună cu părinţii lor pot veni pentru a se relaxa, a învăţa, pentru a cunoaşte.”

Europa Liberă: Acest grant vă oferă toată suma necesară?

Aliona Manciu: „Nu. este un grant micuţ de doar 10 mii de lei. ne-am propus să creăm un mini-spaţiu. În cadrul grantului vom organiza şi activităţi de fundraising pentru a aduna fonduri şi a completa cu jucării spaţiul care va fi amenajat. În amenajarea acestui spaţiu intră de fapt un covoraş, un dulăpior şi câteva jocuri. În rest, biblioteca dispune de tablete care vor fi utilizate de către părinţi şi copii. Are câteva pufuri şi măsuțe pentru a completa acest spaţiu.”

Europa Liberă: Spuneţi că v-ați inspirat din experiența americanilor care prin acest truc reuşesc să aducă în bibliotecă mai mulți oameni. De ce credeţi că o asemenea găselniţă ar funcționa şi în Moldova, ţara în care nu se prea citeşte şi nu se prea merge la bibliotecă?

Aliona Manciu: „Se citeşte şi se merge la bibliotecă. Educarea pentru lectură se începe de la o vârstă foarte fragedă. În Moldova, inclusiv în Ungheni sunt prea puţine locuri amenajate unde părinţii împreună cu copiii îşi vor găsi o activitate. Biblioteca este acea instituţie care poate oferi acest spaţiu pentru părinţi. E nevoie însă de un spaţiu mai intim, mai amenajat, mai plăcut. Să fie nu doar rafturi cu cărţi. E nevoie de o atmosferă mai caldă, mai prietenoasă.”

Europa Liberă: Nu vă temeţi că se poate întâmpla altceva? Să vină lumea la bibliotecă pentru ca să se joace acolo copiii şi nu pentru altceva?

Aliona Manciu: „Învățarea se face prin joc, de fapt. Se joacă şi cu jocuri instructiv-educative, cu cărţi, cu teatralizare şi altele.”

Europa Liberă: Aţi discutat cu oamenii din Ungheni. Ei ce părere au despre această inovație?

Aliona Manciu: „De fapt a fost chiar solicitarea părinţilor care veneau la bibliotecă unde pentru copii erau doar câteva măsuţe. Ei mai făceau câteva puzzle-uri, mai citeau, dar se plictiseau repede. Copiii şi părinţii au nevoie de ceva mai atractiv şi mai inovativ. Părinţii doresc să-şi dezvolte copiii, să-i facă să vadă lucrurile şi altfel.”

Europa Liberă: Publicul ţintă sunt în acest caz oamenii ocupaţi cu creşterea copiilor. Li s-ar trezi oare lor interesul pentru bibliotecă doar pentru simplu fapt că acolo va fi un loc amenajat pentru jocul copiilor?

Aliona Manciu: „Nu e vorba atât de locul amenajat, cât de activităţile care se vor desfăşura acolo. În timp ce copilul se joacă, părintele poate să răsfoiască o carte, o revistă, să navigheze pe net sau să participe la anumite activităţi. Copiiilllul îşi va găsi ocupaţie împreună cu alţi aminti care vor fi în cadrul acestui spaţiu.”

Europa Liberă: Când un asemenea loc pentru copii este creat într-un mall sau supermarket, administrațiile acestora au certitudinea că vor fi suficienți oameni dornici de shopping, dar ce certitudine poate avea un bibliotecar că omul va intra în biblioteca lui cu aceeași însuflețire cu care intra în mall?

Aliona Manciu: „Cred că vor fi dornici inclusiv pentru a răsfoi o carte. sunt chiar foarte mulţi părinţi care au nevoie să se odihnească, să se relaxeze. Cea mai mare parte a timpului părinţii o dedică copiilor ne ştiind cu ce să-i mai distreze. Aici la bibliotecă ei vor veni şi vor avea această oportunitate.”

Europa Liberă: Cunoaşteţi şi alte biblioteci din Moldova care au recurs la asemenea metode sau sunteţi pionieri?

Aliona Manciu: „Bineînțeles că la Biblioteca Naţională pentru Copii sunt asemenea spaţii amenajate. Prin alte biblioteci, sincer, nu am văzut spaţii dotate şi amenajate frumos anume pentru acest grup de vârstă.”

Europa Liberă: Dacă în Ungheni această inovaţie va avea succes, v-aţi gândit să o extindeţi şi în alte biblioteci din ţară?

Aliona Manciu: „ De ce nu? vrem, cel puţin, să fim întâi de toate noi un exemplu. amenajarea acestui spaţiu cu toate cele necesare este doar un început. Prin intermediul acestui proiect poare reuşim să adunăm şi alte surse ca să-l aducem la un standard mai înalt. Fiind un exemplu şi arătând care sunt rezultatele, bineînțeles că va putea fi extins şi în mediul rural.”

Europa Liberă: Aţi spus mai sus un lucru foarte curios. Aţi spun că vine lumea la bibliotecă. Ce-l face de fapt pe un unghenian să intre în acest aşezământ cultural?

Aliona Manciu: „Însăți serviciile pe care le prestează. Până nu demult biblioteca oferea doar cărţi şi presă. Acum biblioteca oferă şi alte servicii cum ar fi instruiri, cluburi de interese, navigare pe net şi multe altele. Reclama bibliotecii este mult mai vizibilă acum în presă, pe reţele de socializare, panouri publicitare. Acest lucru trezește curiozitatea comunității să vină la bibliotecă. Ne străduim în permanență să răspundem necesităților vizitatorilor. Acest spaţiu pe care acum încercăm să-l deschidem e la cererea părinţilor. Chiar recent a venit o mămică şi spunea că s-a eliberat de la serviciu, are trei copii şi că vrea să-i ocupe cu ceva. Ea spunea că nu ştie unde să-i mai ducă pentru că peste tot costă bani. Biblioteca oferă însă gratuit toate serviciile.”

Europa Liberă: Din câte înţeleg vin la bibliotecă elevi, studenți, părinţi între două vârste cu copii. Oamenii vârstnici ce fac?

Aliona Manciu: „Vin şi ei să se delecteze cu lectură. Este un spaţiu amenajat şi pentru ei cu fotolii, unde ei pot să comunice, să socializeze. Avem persoane în vârstă care doresc chiar să cunoască noile tehnologii ca să poată comunica cu copiii, cu rudele de peste hotare, ceea ce nu au posibilitate acasă să o facă, inclusiv pentru că nu cunosc. Aici la bibliotecă noi le oferim această posibilitate şi îi învățăm să folosească internetul.”

Europa Liberă: Să înţelegem că apariţia internetului în biblioteci, ştim că de curând mai multe au fost dotate cu calculatoare, a făcut mai atractive aceste instituţii culturale?

Aliona Manciu: „Internetul este o importantă sursă de informare în prezent. generaţia tânără ştie cum să utilizeze noile tehnologii. Generaţia mai veche însă nu prea cunoaşte şi nimeni nu le oferă instruiri, nu-i învaţă cum să utilizeze această sursă de informare. uite că la bibliotecă există astfel de instruiri. Oamenii vin inclusiv pentru ca să însușească această tehnică.”

Europa Liberă: Cum credeți că se va schimba biblioteca din Ungheni după ce veți realiza acest proiect? Ce aşteptări aveţi?

Aliona Manciu: „Să vină cât mai multă lume aici. contribuie şi la reclama bibliotecii. Totodată vrem astfel să atragem şi alte fonduri pentru că un copil are nevoie de colorism într-o instituţie. Este mai atractivă biblioteca atunci când este mai colorată. Prin intermediul serviciului dat sperăm că vom reuşi să ajungem la inima administraţiilor publice, la sponsori pentru ca să extindem şi să îmbunătățim spaţiile de bibliotecă.”

Europa Liberă: În ce măsură sunt acum preocupate autorităţile locale să investească în biblioteci, să dezvolte aceste instituţii?

Aliona Manciu: „În raionul Ungheni este OK, anume în ce priveşte biblioteca „Dimitrie Cantemir”. Chiar recent a venit preşedintele raionului şi ne-a anunţat că a fost transferată o sumă destul de bună pentru instituţia noastră. Vor fi schimbate geamurile la etajul unu unde va fi amenajat şi colţişorul pentru copii. La etajul doi se vor face şi alte reparaţii, inclusiv podeaua şi electricitatea. Noi stăm bine la capitolul conlucrarea dintre administraţia publică locală şi instituţia noastră.”

Europa Liberă: Probabil că discutați că colegii din alte localităţi. E la fel de bună situaţia bibliotecilor din alte părţi sau există încă multe probleme şi neajunsuri?

Aliona Manciu: „Există mai multe probleme şi neajunsuri. dar multe biblioteci au reuşit să facă advocacy cu administraţia publică locală rezolvând unele probleme prin faptul că administraţia a văzut care este activitatea şi impactul bibliotecii în comunitate.”

Europa Liberă: Ca scriitor vreau au o întrebare. Rolul unei biblioteci într-o urbe, într-o localitate este foarte important, dar la fel de important este rolul unei librării. Nu vi se pare că în ultima vreme biblioteca începe să eclipseze librăria?

Aliona Manciu: „Nu ştiu. Să fiu sinceră comunitatea a pierdut interesul de a cumpăra.”

Europa Liberă: Exact la asta mă refeream.

Aliona Manciu: „Asta este situația reală în Moldova de a spune că lumea nu are bani.”

Europa Liberă: Şi nu are bani pentru a cumpăra o carte.

Aliona Manciu: „Exact. Să ştiţi că se cumpără totuşi cărţi. Eu având copil adolescent, el în permanență vine şi îmi spune că a apărut o carte şi că vrea să o cumpărăm. În mediul urban există tendinţa de a cumpăra cărţi. La sate însă lumea optează pentru biblioteci. Comunitatea este mai puţin tentată să dea bani pe cărţi.”

Europa Liberă: La capitolul cărţi, situaţia e bună în biblioteca Dvs.?

Aliona Manciu: „Nu putem să spunem că stăm foarte bine. Sunt cărţi, dar e nevoie de înnoirea fondului de documente, de noi achiziţii. Avem nevoie de cărţi noi. Cărţile se uzează, se pierd, apar altele şi ele trebuie reînnoite în permanenţă.”