Un raport al Senatului SUA: China folosește inteligența artificială pentru a-și urmări cetățenii

China își folosește ascensiunea tehnologică pentru a introduce „autoritarism digital”, prin supraveghere și cenzură, nu doar între granițele proprii, ci în lumea întreagă, se arată într-un raport al Senatului Statelor Unite, publicat marți.

Raportul coordonat de senatorul Bob Menendez, din Comisia de relații externe, spune că China folosește tehnologii ca inteligența artificială și biometria pentru a-și urmări cetățenii și a controla informația. Reuters notează că raportul este dat publicității într-o perioadă când relațiile dintre Washington și Beijing sunt tot mai încordate.

Documentul prezintă noi legi care măresc controlul Beijingului asupra fluxului de informații, dând detalii despre investițiile de stat în companiile care furnizează echipamentele necesare supravegherii. Raportul mai spune că China își exportă tehnologia digitală pentru a-și mări influența politică și economică în lume, și dorește o pondere mai mare în organizații internaționale ca Organizația Mondială a Comerțului sau Organizația Mondială a Sănătății.