Un raport ONU denunță abuzurile „grave” comise de chinezi în Xinjiang

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a criticat Beijingul pentru „încălcări grave ale drepturilor omului” și posibile „crime împotriva umanității” într-o regiune din vestul țării, unde conducerea Chinei este acuzată de racolări în masă și alte rele tratamente aplicate uigurilor și altor minorități.

### Vezi și... ### HRW: tratamentul aplicat de autoritățile chineze minorității uigure echivalează cu comiterea de crime împotriva umanității

Raportul lui Bachelet sugerează că detenția discriminatorie a grupurilor musulmane din provincia Xinjiang ar putea constitui crime împotriva umanității și solicită Chinei să „ia rapid măsuri” pentru a-i elibera pe toți deținuții aflați în așa-numitele centre de pregătire, închisori sau centre de detenție. Raportul vorbește despre „un model discriminatoriu” și despre tortura frecventă din Xinjiang spunând că aceste informații sunt „credibile” și afirmă că situația necesită o atenție internațională „urgentă”.

Tratamentul aplicat de oficialii chinezi uigurilor și altor minorități din provincia Xinjiang, unde peste un milion de uiguri au fost deportați cu forța într-o rețea de tabere de detenție, a fost catalogat drept genocid de către Statele Unite și condamnat cu asprime de zeci de alte țări, inclusiv în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

31 august a fost ultima zi de mandat a lui Bachelet, iar aceasta a promis cu luni în urmă că va publica concluziile călătoriei sale în regiunea Xinjiang din luna mai, înainte de a păsări postul. Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat în dimineața zilei că Beijingul nu a văzut raportul, dar că se opune „cu fermitate” publicării documentului și că și-a exprimat opoziția „foarte clar” față de Bachelet.

Bachelet a declarat recent că a fost supusă unei „presiuni enorme” în ceea ce privește raportul, despre care oficialii ONU și diplomații occidentali spun că era gata, în mare măsură, de luni de zile.

### Vezi și... ### China a lansat o ofensivă împotriva organizațiilor care critică tratamentul regimului comunist față de minoritatea uigură