Un recrut din așa-numita armată transnistreană, împușcat mortal în timpul unor exerciții militare

Exerciții militare comune ale armatei transnistrene și ale armatei ruse

Un tânăr înrolat în așa-numita armată transnistreană a fost împușcat mortal în timpul unor exerciții militare. Alexandr Ceban, un tânăr de 19 ani a fost împușcat vineri în timpul unor exerciții de tragere, iar cazul a fost declarat drept accident de administrația de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski a exprimat condoleanțe familiei tânărului.

Cazurile de decese în „armata transnistreană” sunt destul de frecvente. Ultimul a avut loc în aprilie 2020, când un alt tânăr, de 19 ani, cetățean al Republicii Moldova din regiunea transnistreană, a fost împușcat mortal de un coleg de-al său, care a vrut să verifice dacă automatul este încărcat. Glonțul l-a lovit în cap, iar tânărul a murit pe loc. Numeroase mărturii vorbesc și despre tratamente degradante și practici de tortură și mutilare aplicate tinerilor înrolați în armată în stânga Nistrului.

„Armata transnistreană” este considerată de autoritățile de la Chişinău drept o formațiune paramilitară ilegală, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului o consideră o formă de privare de libertate.

Educația militară, inclusiv a copiilor, și înrolarea în armată sunt încurajate și prezentate în lumină romantică și patriotică de administrația de la Tiraspol. Aceasta trimite citații de înrolare inclusiv elevilor din școlile românești din stânga Nistrului, școli subordonate Chişinăului.