Un rezervist rus a împușcat un ofițer de la centrul militar

În Rusia au avut loc proteste împotriva mobilizării parțiale decretate de Kremlin

Un bărbat a împușcat un comisar militar care se afla la un centru de recrutare din Siberia, pe fondul tensiunilor crescânde legate de nepopulara decizie a Kremlinului de mobilizare militară parțială .

### Vezi și... ### Rusia înăsprește pedepsele pentru dezertori și pentru refuzul de a lupta

Guvernatorul regiunii Irkuțk, Igor Kobzev, a declarat pe 26 septembrie că comisarul militar, care a fost împușcat în orașul Ust-Ilimsk, se află în stare gravă într-o unitate de urgență la un spital local.

Presa spune că atacatorul e Ruslan Zinin, de 25 de ani, care fusese chemat să se prezinte la mobilizare în acea zi.

Canalul de Telegram Babr Mash a postat o înregistrare video care ar fi fost făcută în momentul împușcăturilor și care arată cum paramedicii iau un rănit și momentul reținerii atacatorului.

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat lansarea unei anchete privind „tentativa de omor și posesia, transportul și utilizarea ilegală a unei arme”.

Mobilizarea pentru războiul din Ucraina, anunțată săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin, a fost întâmpinată cu proteste în toată țara și cu fuga în masă din Rusia a bărbaților potențial eligibili pentru serviciul militar.

Aproape 2500 de persoane au fost reținute în orașe rusești pentru că au protestat împotriva mobilizării, în timp ce mai multe centre de înrolare militară și alte clădiri administrative din țară au fost incendiate în ultimele zile.

Cel mai mare protest împotriva mobilizării a avut loc în weekend la Makhachkala, capitala regiunii Daghestan din Caucazul de Nord.