Un rus extrădat, suspect de fraudă cu criptomonede, apare în fața unui tribunal din SUA

Mr. Bitcoin, Aleksandr Vinnik, a fost arestat la Salonic, 4 octombrie 2017

Un cetățean rus căutat de autoritățile americane pentru că ar fi fost implicat într-o schemă de furt masiv de bitcoin a fost extrădat în Statele Unite, unde a apărut pentru prima dată în fața instanței de judecată, a confirmat Departamentul de Justiție la 6 august.

Aleksandr Vinnik, în vârstă de 42 de ani, cunoscut sub numele de Mr. Bitcoin, a fost arestat în 2017 pe o plajă din Grecia, în baza unui mandat de arestare din SUA, dar în cele din urmă a fost extrădat în Franța, unde a fost, de asemenea, pus sub acuzare. Vinnik a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pe 4 august a fost eliberat, dar a fost trimis imediat înapoi în Grecia, care a cerut întoarcerea sa pentru a putea executa mandatul original al SUA pentru că ar fi operat o pagină de internet de monedă digitală folosită de infractori cibernetici din întreaga lume pentru a spăla bani.

De asemenea, Rusia îl căuta pe Vinnik pentru acuzații penale mai puțin grave, fără legătură cu acestea. „Presupusul operator al bursei ilicite de criptomonede a fost extrădat din Grecia în Statele Unite pentru a fi acuzat în Districtul de Nord din California", a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

Vinnik fusese arestat în Grecia în iulie 2017, la cererea Statelor Unite, se arată în comunicat, adăugând că acesta a avut prima înfățișare mai devreme, pe 6 august, la tribunalul federal din San Francisco. Vinnik a fost inculpat într-un rechizitoriu de 21 de capete de acuzare în ianuarie 2017, se arată în declarație.