Un soldat rus a primit 10 ani de închisoare pentru că a bombardat un bloc din Ucraina

Urmele bombardamentelor în Cernihiv

Un tribunal din Ucraina a condamnat un soldat rus din Siberia la 10 ani de închisoare pentru că a bombardat o clădire rezidențială din orașul ucrainean Cernihiv (Cernigov), situat în nordul țării, la sfârșitul lunii februarie.

Tribunal din Cernihiv l-a condamnat pe sergentul Mihail Kulikov la 8 august, după ce acesta a pledat vinovat că a tras cu tunul unui tanc asupra unei clădiri pe 26 februarie, la două zile după ce Rusia a început invazia neprovocată în curs de desfășurare în țara vecină. Kulikov a declarat la proces că a urmat comanda superiorului său, care a strigat că în clădire se afla o persoană cu un lansator de grenade, lucru care ulterior s-a dovedit a fi fals.

Bombardamentul nu a provocat victime, dar a distrus două apartamente private și spații tehnice din clădire. Kulikov și-a cerut scuze în timpul procesului său și le-a cerut persoanelor afectate să îl ierte. Surse din orașul natal al lui Kulikov, Zarinsk, din regiunea Altai Krai, au declarat pentru RFE/RL că Kulikov, în vârstă de 31 de ani, a servit ca tanchist într-o unitate din orașul Aleisk.

Un alt soldat rus din Siberia, Vadim Șișimarin din Irkuțk, a fost condamnat în luna mai la închisoare pe viață pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea ucraineană Sumi din nord-estul țării. Ulterior, această sentință a fost înlocuită cu 15 ani de închisoare.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea