Un solicitant de azil în R. Moldova nu a putut utiliza polița medicală. Consiliul pentru Egalitate spune că e discriminare

Parlamentul se pregătește să adopte un amendament legislativ care va permite solicitanților de azil să beneficieze de poliță medicală.

Un spital moldovean a refuzat să ajute gratuit un bărbat solicitant de azil, care este angajat oficial în R. Moldova și, deci, plătește pentru asigurarea de sănătate. Consiliul pentru egalitate a recunoscut acest fapt drept discriminare directă și a solicitat Serviciului Fiscal să ramburseze banii.

Decizia Consiliului din 12 decembrie arată că bărbatul a sosit în Moldova dintr-o țară nespecificată în noiembrie 2022 și a solicitat imediat azil. El a primit un document de identitate temporar, care trebuie reînnoit la fiecare 30 de zile până la soluționarea cererii de azil.

În 2023, bărbatul s-a fost angajat oficial, iar din salariul său se reținea în fiecare lună o anumită sumă pentru a plăti asigurarea de sănătate, la fel precum se întâmplă în cazul cetățenilor moldoveni.

Cu toate acestea, după ce și-a rupt brațul și a solicitat îngrijiri medicale, la un spital i s-a spus că nu are dreptul la asigurare de sănătate. Reprezentanții spitalului i-au cerut să plătească pentru serviciile medicale și nu i-au dat un certificat care să motiveze absența de la serviciu.

Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină au răspuns Consiliului că, în conformitate cu legea, solicitanții de azil nu fac parte din categoria celor care pot conta pe o poliță medicală, chiar dacă lucrează oficial în Moldova. Singura modalitate prin care aceștia pot beneficia de asistență medicală este achiziționarea unei asigurări de sănătate private. În plus, ei au spus că baza de date a deținătorilor de polițe medicale este menținută pe baza numărului de identificare (IDNP), dar solicitanții de azil au doar documente temporare.

Consiliul pentru Egalitate a decis că neprestarea serviciilor medicale este discriminare directă și a cerit Serviciului Fiscal să îi returneze bărbatului banii care i-au fost reținuți din salariu pentru a plăti serviciile medicale.

Pentru a preveni astfel de probleme, Consiliul a recomandat Parlamentului să adopte amendamente care ar deschide accesul solicitanților de azil la serviciile medicale. „Acest lucru va permite solicitanților de azil care lucrează în baza unui contract de muncă să aibă aceleași drepturi la asigurarea de sănătate ca și cetățenii moldoveni”, a transmis Consiliul.

Parlamentul se pregătește să adopte amendamente la Legea privind azilul, conform cărora solicitanții de azil care lucrează în Moldova vor fi incluși în lista celor care au dreptul la asigurare de sănătate.

Potrivit datelor pentru 2023, în Moldova se aflau aproximativ 4.000 de solicitanți de azil. Ei reprezintă 8 la sută din totalul străinilor care se aflau pe teritoriul țării.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te